állatbarát

2020.05.16. 07:00

Mikor kell az állatot féregteleníteni?

Komoly probléma lehet a férgesség, pedig ez egy könnyen és olcsón megelőzhető probléma.

Lakosi Gabriella

A benti cicák kezelését sem szabad elhanyagolni! Fotó: Pixabay

Egy felnőtt kutya és egy kijáró macska általánosságban negyedévente kapjon féreghajtót. A tabletta beadása után figyeljük az állat bélsarát 4-5 napig, szabad szemmel is látszanak a férgek. Ha ilyet tapasztalunk, két hét múlva meg kell ismételni a kezelést. Használjunk jó minőségű féreghajtót, ezek egyszeri kezeléssel hatékonyak a legtöbb gyakori féregfaj ellen – áll a Szombathelyi Állatkórház állatorvosi tanácsai között.

Javasolt egyébként a lakásban tartott macskákat is rendszeresen kezelni – erre már az állatorvosi egyetem hívja fel a figyelmet. A kismacskák méhen belül nem, de a megszületés után az anyjuktól fertőződhetnek parazitákkal. Másfelől a lakásban, izoláltan tartott állat az utcáról, cipőtalpon „hazahozott”, a környezeti viszonyoknak rendkívül ellenálló petékkel fertőződhet meg.

A benti cicák kezelését sem szabad elhanyagolni! Fotó: Pixabay

További fertőzési forrást jelenthet a szabadba kijáró állatoknál a más állat bélsarával, illetve az elfogyasztott zsákmányállat útján történő fertőződés. A nyers hús vagy tej adása a belső élősködőkkel történő fertőződés miatt sem javasolt!

Az egy háztartásban/kertben élő, egymással érintkező állatok esetében célszerű az állatok egy időben történő kezelése. A féreghajtást követő napokban ügyeljünk arra, hogy az állatok bélsarát a lehető legrövidebb időn belül eltakarítsuk, csökkentve ezzel a visszafertőződés lehetőségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában