Mutatós körmöket a karanténban is

A koronavírus-­járvány következtében többek között a műkörmös szalonok is bezártak. A szép, géllakkozott körmökről azonban a karanténban sem kell lemondanunk.

Polgár Patrícia

A géllakk felvitele Dénes Alexandra Enikő műkörmös instrukcióival

Fotó: Cseh Gábor

A műkörmös kellékeket árusító boltok és webshopok többségében beszerezhetők olyan előre összeállított készletek, amelyek a géllakkozáshoz szükséges alapfelszerelést tartalmazzák. Néhány egyszerű szabály betartásával magunknak is könnyedén tudunk tartós manikűrt varázsolni.

Mielőtt nekilátnánk a körömfestésnek, fontos kitérni a köröm és a kéz megfelelő ápolására is. – A legegyszerűbb a

körömerősítő lakkok használata, vagy az olyan összetett multivitaminoké, amelyek a körömre is jótékony hatással vannak – ismerteti Dénes Alexandra Enikő műkörmös. A B-vitamin, A-vitamin, kalcium, D-vitamin, vas, cink, H-vitamin vagy más néven biotin jótékony hatással van a körmökre is. Ezeket természetesen étkezéssel is be tudjuk vinni a szervezetünkbe.

Ami a kézápolást illeti, nagyon fontos a krémek, olajok kiválasztásánál, hogy jól megnézzük az összetevőket. Sajnos sok mesterségesen előállított anyagokat tartalmazó termék van a piacon. Ezek helyett érdemes inkább olyanokat választani, amelyek főleg természetes alapanyagokból állnak. Jó, ha meg tudunk kérdezni szakembert, hogy mely hatóanyagok a legmegfelelőbbek. – Tapasztalatom szerint a legjobb a sheavaj, a kakaóvaj, a körömvirág. Próbáljuk az olajos tartalmú ápolókat választani, és ne a zsírosakat – ajánlja Szandra.

A géllakk felvitele Dénes Alexandra Enikő műkörmös instrukcióival
Fotó: Cseh Gábor

A körmös szerint a géllakkozási folyamat nem bonyolult. Ha szépen tudunk hagyományos körömlakkal körmöt festeni, akkor a géllakk használatával sem lesz gond. A legfontosabb a köröm megfelelő előkészítése, a pontos szabályok betartása. Rengeteg, akár maradandó esztétikai elváltozást tudunk okozni a szakszerűtlen előkészítéssel. – Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy az első és majdnem a legfontosabb folyamat a manikűr, a körömágybőr szakszerű és helyes eltávolítása. Megvannak erre a külön praktikák. Már minden drogériában kapunk ollót – fontos, hogy jó minőségű legyen! –, bőrfeltoló eszközöket, még talán bőroldó folyadékot is. Otthoni bőreltávolításra inkább a bőroldó folyadékot ajánlom. Nem kell vágni, nem tudunk saját magunkban kárt tenni – fejti ki a műkörmös.

A folyadéknál nagyon fontos a behatási idő, ami nem lehet több egy percnél. A maró hatású, savas alapú szer a jót könnyedén rossz irányba fordíthatja. Azonban elengedhetetlen, hogy a bőrt eltávolítsuk, ugyanis ha ez nem történik meg, nem lesz teljes a következő lépés, és a géllakk is csak néhány napig marad meg a körmünkön. Ha végeztünk az eltávolítással, akkor gyenge reszelővel jöhet a köröm mattítása, ami szintén elmaradhatatlan lépés: a matt körömfelület teszi lehetővé, hogy egyenletes felületet kapjunk, hogy a tapadás is megfelelő legyen. Ezt a műveletet nagy odafigyeléssel kell végezni, hiszen könnyen kárt tudunk okozni, és olyan szinten elvékonyítani a körmöt, hogy akár gyulladást is okozhatunk. A mattítást alapos portalanítás követi. Ez szintén elmaradhatatlan, így előzzük meg a köröm szemcsésségét. A portalanítást az előkészítő folyadék felvitele követi, ezekből a termékekből szintén széles a kínálat: minden egyben, külön-külön, ecsetes és spray változatban. – Jobban szeretem, ha minden előkészítő külön, ecsetes üvegben van, jobban hiszek ezeknek a hatásában.

Szandra háromfajta előkészítő folyadékkal dolgozik. Az első egy gombásodásgátló oldat, ami a már kialakult gombát ugyan nem állítja meg, de azt meg tudja gátolni, hogy a géllakk és a köröm lezárásának következtében kialakuljon a körömgomba. A második egy vízelvonó folyadék: ha a víz bejut a körömlemezek közé, felpuhítja azt. A harmadik előkészítő anyag egy tapadás-elősegítő folyadék. Ezt általában a problémás esetekben szokták alkalmazni, ő minden vendégénél használja, hiszen ezzel is növeli a tartósságot. Ha az előkészítést megfelelően végeztük el, akkor a géllakk akár öt-nyolc hétig is megmaradhat. Ez persze függ a körömnövekedéstől is. Az előkészítést követően érdemes a géllakk alá alapzselét felvinni. A zselé jól terül, sűrű állagú, vitamint is tartalmaz. Elősegíti a köröm megerősödését, a tartósságot is növeli. Az alap felvitelével egy ragacsos réteg keletkezik köttetés után, ami, ha szépen el tudjuk dolgozni, reszelést sem igényel, rögtön mehet rá a géllakk. Hogy ebből mennyit kell használnunk, szín- és márkafüggő. Léteznek egy-, két- és háromlépéses géllakkok. Ha szép a fedés, és megvannak a szükséges rétegek, akkor mehet a fedőlakk. Ebből szintén többfélét különböztetünk meg: kettő az egyben, fixálásmentes, fixáló, mattító, fényzselé.

– Díszítéshez fixálósat használok. Minden díszítési formához megvan a megfelelő fedőlakk. Ha például a szetthez használunk egy fixmentes fedőt, akkor köttetés után már csak körömágybőr-ápoló olajat kell felvinnünk, és hetekig élvezhetjük a szép, géllakkal elkészített körmöt – fejti ki Szandra, aki végül megjegyzi: számtalan variáció van a géllakk elkészítésére. Ne féljünk kérdéseinkkel szakemberhez fordulni. Biztos, hogy tud olyan hasznos tanácsot, praktikát mondani, amelyet hasznosíthatunk, ha magunk vágunk bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában