Tippek

2020.05.31. 07:00

Rend a lelke: a spájzra ez különösen igaz

Nyakunkon a befőzési szezon. Még az előtt érdemes kitakarítani, átrendezni a spájzot, hogy polcra kerülnek a friss lekvárok, befőttek, savanyúságok. Néhány praktikával rendezett és átlátható lesz a lakás egyik legkisebb, de egyben leghasznosabb helyisége.

Egyed Betti

A kamrára tekinthetünk úgy, mint a konyha meghosszabbítására

Fotó: Shutterstock

Régi házak szerves része volt a spájz, ma már egyre kevesebb új építésű ingatlanban kap helyet. Ezért is nagy kincs annak, akinek van: elnyeli a főzéshez való száraz alapanyagokat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a palackokat, a ritkán használt edényeket, de sokan itt tárolják a hűtőt, fagyasztót és akár a felmosóvödröt, porszívót is. A kamrára tekinthetünk úgy is, mint a konyha meghosszabbítására: elrejti a nem mindennap használt dolgokat és a kevésbé mutatós darabokat. Ennek ellenére – a maga módján – ez az apró helyiség is lehet szép és otthonos.

Talán nincs is jobb időpont a spájz ki- és átpakolására, mint a befőzési szezon kezdete. Először érdemes mindent kirakni, átnézni, a már lejárt holmikat kidobni, a maradékot összerendezni és listát írni a hiányzó dolgokról. A polcokat, szekrényeket nem árt áttörölni, az ablakot megpucolni, a szellőzőnyílást kitakarítani. Gondoljuk végig, mit használunk a legtöbbször, miből tartunk otthon többet, és e szerint pakoljunk vissza.

A kamrára tekinthetünk úgy, mint a konyha meghosszabbítására
Fotó: Shutterstock

Egy lehetséges variáció, hogy legfelülre kerülnek a konzervek, befőttek, lekvárok, alájuk az italok, majd a liszt, a cukor, a száraztészta, az ecet és az olaj következik. Legalulra, akár földre tett ládákba is, jöhet a krumpli, a hagyma és a többi zöldség, gyümölcs.

A legtöbb spájzban fából vagy fémből készített nyitott, plafonig érő polcrendszer szolgálja a tárolást. Ez viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, utólag is átalakítható, bővíthető; másrészt praktikus, hiszen könnyen hozzáférhetővé teszi a dolgokat. Mivel azonban számtalan fajtájú és méretű alapanyag kap itt helyet, az egységes összkép érdekében érdemes ezeket egyforma dobozokban, illetve fonott vagy drótkosarakban tárolni. Mutatósak a textilzsákok és a fémdobozok, biztonságosak a vákuumosan záródó edények, praktikusak az adagolónyílással ellátott tárolók és a palacktartók. A lekváros- és befőttesüvegeket érdemes megcímkézni, a tetejüket pedig befedhetjük színes papírral, anyaggal vagy szalvétával. Egy kis madzaggal, spárgával, szalaggal átkötve nemcsak a kamra díszei lesznek, de személyes ajándéknak is beillenek.

Soha nem megy ki a divatból a stelázsipapír, azaz a polcdíszítő csík. Lehetőleg a tárolókhoz színben passzoló, a lakásunk stílusához illőt válasszunk.

Használjuk ki a falon szabadon maradt területet is: akasztók, kampók, szerszám- és takarítóeszköz-tárolók, mágneses kiegészítők kerülhetnek ide. Ha még egy kis fellépőnek is hagyunk helyet, a legfelső polc tartalmát is bármikor elérjük.

A spájz manapság sokszor csak egy szekrény a konyhában. A különböző kinyitható, elfordítható rekeszeknek köszönhetően ezek is rengeteg mindent elnyelnek, nagyban megkönnyítik a tárolást. A vasalatok külön is megvásárolhatók, így akár a már meglévő konyhaszekrénybe is beépíthetők. Nagyobb konyha esetén gipszkartonnal utólag is könnyen leválasztható egy kis helyiség kamrának, de hasonló célt szolgál egy nagy méretű beépített szekrény is. A jó spájz nemcsak tiszta és rendezett, de személyre szabott, életszerű, átlátható és könnyen hozzáférhető is. Amilyen kicsi, olyan hasznos része az otthonunknak, megérdemli, hogy foglalkozzunk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában