2020.05.31. 07:00
Rend a lelke: a spájzra ez különösen igaz
Nyakunkon a befőzési szezon. Még az előtt érdemes kitakarítani, átrendezni a spájzot, hogy polcra kerülnek a friss lekvárok, befőttek, savanyúságok. Néhány praktikával rendezett és átlátható lesz a lakás egyik legkisebb, de egyben leghasznosabb helyisége.
A kamrára tekinthetünk úgy, mint a konyha meghosszabbítására
Fotó: Shutterstock
Régi házak szerves része volt a spájz, ma már egyre kevesebb új építésű ingatlanban kap helyet. Ezért is nagy kincs annak, akinek van: elnyeli a főzéshez való száraz alapanyagokat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a palackokat, a ritkán használt edényeket, de sokan itt tárolják a hűtőt, fagyasztót és akár a felmosóvödröt, porszívót is. A kamrára tekinthetünk úgy is, mint a konyha meghosszabbítására: elrejti a nem mindennap használt dolgokat és a kevésbé mutatós darabokat. Ennek ellenére – a maga módján – ez az apró helyiség is lehet szép és otthonos.
Talán nincs is jobb időpont a spájz ki- és átpakolására, mint a befőzési szezon kezdete. Először érdemes mindent kirakni, átnézni, a már lejárt holmikat kidobni, a maradékot összerendezni és listát írni a hiányzó dolgokról. A polcokat, szekrényeket nem árt áttörölni, az ablakot megpucolni, a szellőzőnyílást kitakarítani. Gondoljuk végig, mit használunk a legtöbbször, miből tartunk otthon többet, és e szerint pakoljunk vissza.
Egy lehetséges variáció, hogy legfelülre kerülnek a konzervek, befőttek, lekvárok, alájuk az italok, majd a liszt, a cukor, a száraztészta, az ecet és az olaj következik. Legalulra, akár földre tett ládákba is, jöhet a krumpli, a hagyma és a többi zöldség, gyümölcs.
A legtöbb spájzban fából vagy fémből készített nyitott, plafonig érő polcrendszer szolgálja a tárolást. Ez viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, utólag is átalakítható, bővíthető; másrészt praktikus, hiszen könnyen hozzáférhetővé teszi a dolgokat. Mivel azonban számtalan fajtájú és méretű alapanyag kap itt helyet, az egységes összkép érdekében érdemes ezeket egyforma dobozokban, illetve fonott vagy drótkosarakban tárolni. Mutatósak a textilzsákok és a fémdobozok, biztonságosak a vákuumosan záródó edények, praktikusak az adagolónyílással ellátott tárolók és a palacktartók. A lekváros- és befőttesüvegeket érdemes megcímkézni, a tetejüket pedig befedhetjük színes papírral, anyaggal vagy szalvétával. Egy kis madzaggal, spárgával, szalaggal átkötve nemcsak a kamra díszei lesznek, de személyes ajándéknak is beillenek.
Soha nem megy ki a divatból a stelázsipapír, azaz a polcdíszítő csík. Lehetőleg a tárolókhoz színben passzoló, a lakásunk stílusához illőt válasszunk.
Használjuk ki a falon szabadon maradt területet is: akasztók, kampók, szerszám- és takarítóeszköz-tárolók, mágneses kiegészítők kerülhetnek ide. Ha még egy kis fellépőnek is hagyunk helyet, a legfelső polc tartalmát is bármikor elérjük.
A spájz manapság sokszor csak egy szekrény a konyhában. A különböző kinyitható, elfordítható rekeszeknek köszönhetően ezek is rengeteg mindent elnyelnek, nagyban megkönnyítik a tárolást. A vasalatok külön is megvásárolhatók, így akár a már meglévő konyhaszekrénybe is beépíthetők. Nagyobb konyha esetén gipszkartonnal utólag is könnyen leválasztható egy kis helyiség kamrának, de hasonló célt szolgál egy nagy méretű beépített szekrény is. A jó spájz nemcsak tiszta és rendezett, de személyre szabott, életszerű, átlátható és könnyen hozzáférhető is. Amilyen kicsi, olyan hasznos része az otthonunknak, megérdemli, hogy foglalkozzunk vele.