szép otthon

2020.06.13. 07:00

Az otthoni grillparti legfontosabb kellékei – Tippjeinkkel bárki éttermi hangulatot varázsolhat

A jó társaságot semmi nem helyettesítheti, ahogy az étel sem attól lesz finom, hogy milyen tányérban szolgáljuk fel, a részletek mégis sokat hozzátesznek a vendéglátás sikeréhez. Tippjeinkkel bárki éttermi hangulatot varázsolhat a kertbe vagy a balkonra.

VN

A járványhelyzet miatt az idén talán még népszerűbbek lesznek az otthoni grillezések

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzetre való tekintettel az idén nyáron talán még népszerűbbek lesznek az otthoni grillpartik, mint valaha. Az áruházak polcai roskadoznak az elsőre hasznosnak tűnő, valójában nélkülözhető grillkellékektől, vásárlás előtt érdemes azonban végiggondolni, mire lesz szükségünk valójában a szabadtéri sütögetés során. Néhány minőségi, hasznos eszközt viszont ajánlott beszerezni, ezek nem csak egy szezont szolgálnak majd ki.

Nincsen grillparti grillsütő nélkül. A faszenes, az elektromos és a gázgrillnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, vásárlás előtt érdemes végiggondolni, számunkra melyik a legmegfelelőbb. Hangulatos és hamisítatlan füstös ízt ad az ételnek a faszenes grill, de időigényes és tapasztalat híján nehéz eltalálni a megfelelő hőfokot. Kényelmes és gyors megoldás a gázgrill, de egyrészt nem olcsó, másrészt nem adja vissza az igazi grillezés élményét. Hasonlóan egyszerűen működtethető és könnyen tisztán tartható az elektromos grillsütő. Ez különösen azok számára ajánlott, akik csak néhány főre, kisebb adagot készítenek. Előnye, hogy kis helyet foglal, balkonon is jól elfér, továbbá időjárástól függetlenül a lakásban is használható.

A járványhelyzet miatt az idén talán még népszerűbbek lesznek az otthoni grillezések
Fotó: Shutterstock

Igazi luxusélményt ígér a grillkocsi, amely szintén használható teraszon is, ráadásul fedeles, szélvédelemmel ellátott. Az ára miatt elsősorban azoknak ajánljuk, akik rendszeresen használják. A grillkocsi javára írható az is, hogy kényelmes pakoló- és munkafelülettel felszerelt. Egyéb esetekben érdemes egy kisebb asztalt is a közelbe helyezni, amelyen elférnek az egyéb, sütéshez szükséges eszközök. Csipesz, lapát, fakanál ugyan minden konyhában megtalálható, de ajánlott a grillezéshez anyagában, méretében megfelelő, csak itt használt darabokat beszerezni. Szükség lesz még vágódeszkára, késekre, és adott esetben nyársra, bográcsra is. Bármilyen sütőt is használunk, a rácsokat speciális grilltisztítóval takarítsuk le, a hagyományos sütőtisztító maró hatása ugyanis károsíthatja az alkatrészeket.

A kert vagy a terasz mérete nagyban meghatározzák a lehetőségeinket, de igyekezzünk a tálalásra is gondot fordítani. Autentikus a fatál, praktikus, de környezetszennyező megoldás a műanyag tányér. Dönthetünk úgy is, hogy az egyébként odabent használt étkészlettel terítünk meg a szabadban. Ennek egyetlen hátránya, hogy kint nagyobb a sérülés veszélye, hamarabb eltörhet a porcelán.

Bohém hangulatot teremthetünk a divatos szívószálas poharakkal, színes szalvétákkal, nagy mintás asztalterítővel. Hódítanak a természetes anyagok is: a len, a vászon, a vessző különösen jól illik a természetbe.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő árnyékolásról sem a szabad ég alatt. A legkisebb teraszra és a hatalmas kertbeis intim légkört varázsolnak a textilek, ne spóroljunk a párnákkal, plédekkel – kevés ülőhely esetén és az éjszakába nyúló beszélgetések során is jól jönnek. A hely stílusától függően lampionnal, lufival, gyertyával, lámpással is díszíthetjük a helyet, vagy magunk is készíthetünk dekorációt papírból, egy vadvirágokból összeállított csokor pedig – a megfelelő vázában – mindenhová passzol. Ezeknek az apróságoknak köszönhetően egyszerre lesz látványos és költséghatékony a szabadtéri vendéglátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában