harmonikus környezet

2020.07.19. 07:00

Lakásból kényelmes otthont: meg kell mutatni, mire képes a tér

Kellene még néhány centi, hogy beférjen az ágy, két hosszabbítón keresztül kap áramot a tévé, nincs helye a nagykabátoknak, miközben kihasználatlan falakkal van tele a lakás – sokan sok hasonló hibát követnek el az építkezés, felújítás, átalakítás során. Utólag már nem, vagy csak kompromisszumok árán lehet őket kijavítani, miközben a lakberendező mindent kiszámolt, megtervezett volna – még az elején, rögtön melegében.

Vas Népe

A lakberendező helybe viszi a színmintákat, részletes bevásárlólistát készít a beszerzendő bútorokról, kiegészítőkről – mondja Németiné Kökényesi Andrea

Fotó: Cseh Gábor

Úri huncutságnak tűnhet lakberendezőt fogadni, pedig ha valaki spórolni akar, hívjon szakembert. Aki pedig eldöntötte, hogy segítséget kér álmai otthonának megvalósításához, az ne akkor tegye, amikor már csak a fal és a függöny színét kell kiválasztani – erről is beszélt Németiné Kökényesi Andrea (Anka) lakberendező egy szombathelyi előadáson.

A Lakberendezők Országos Szövetsége által szervezett 2019. év pályakezdő lakberendezője pályázat különdíjasa szerint a harmonikus környezet megnyugtat, biztonságot ad. Befolyással van gondolatainkra és viselkedésünkre. Ezért sem mindegy, hogy milyen – többek között – az otthonunk. Merthogy ami szép, az nem biztos, hogy kényelmes és praktikus is, ami pedig divatos, nem feltétlenül illik hozzánk.

A szakavatott szemek mást (is) látnak

Gyakran előfordul az is, hogy a boltban beleszeretünk egy bútorba, vagy az interneten hirtelen felindulásból rendelünk valamit, aztán otthon, a gyakorlatban kiderül: nagy hiba volt – nem is ugyanaz az árnyalat, nem is olyan anyag, mint amit ígértek vagy messze nem az a minőség, mint amire az ára utalt.

– Nem az a luxus, hogy lakberendezőt fogadunk, hanem az, hogy úgy költünk el milliókat, hogy nem is tudjuk, a végén mi lesz belőle – mondja Anka, majd hozzá is teszi: – Én az ügyfeleim kezébe adom a megoldást. Mielőtt egy fillért is elköltenének felesleges holmikra, bútorokra, 3D-ben megmutatom, hogyan néz majd ki az álomotthonuk.

A lakberendező helybe viszi a színmintákat, részletes bevásárlólistát készít a beszerzendő bútorokról, kiegészítőkről – mondja Németiné
Kökényesi Andrea

Aki építkezésbe vágja a fejszéjét, az lehetőleg előbb fogadjon lakberendezőt, mint kivitelezőt – tanácsolja Németiné Kökényesi Andrea. Az általa elkészített több tíz oldalas tervdokumentáció tartalmazza a bontási és építési feladatokat is. Ez egyrészt megteremti egy kényelmes és egyben használható otthon alapjait, másrészt nagy segítség a szakembereknek – minden konnektornak, lámpának, vizes kiállásnak pontosan meglesz a helye.

Az emberek többségének nincs térlátása

Érdemes lakberendezőt magunkkal vinni lakásvásárláskor is. Anka szerint a szak­avatott szemek meglátják a térben azt is, amit a laikusok nem. Segíteni tud abban például, hogy melyik helyiségnek milyen funkciót adjunk, a konyhában miként kerüljenek egymás mellé a gépek és az egyes bútorelemek, de nyugodtan fordulhatunk hozzá akkor is, ha a spájzunkat szeretnénk praktikusabbá varázsolni.

A lakberendező helybe viszi a mintasálakat, a színmintákat, részletes bevásárlólistát készít a beszerzendő bútorokról, kiegészítőkről – igazodva a megrendelő pénztárcájához.

Fontos, hogy megelőzzük a káoszt

Az előadás résztvevői ízelítőt kaphattak a különböző lakberendezési irányzatokból, megnézhették, milyen a csillogó, tükröket és magasfényű bútorokat használó glamour stílus, a színeket bátran használó bohém, vagy a végletekig letisztult minimál design. Hiába szerzünk be, veszünk meg azonban mi magunk mindent a felsoroltakból, a végeredménnyel akkor sem biztos, hogy elégedettek leszünk. A lakberendezők finoman, mégis határozottan keverik az egyes irányzatokat, mondanak bizonyos dolgokra nemet és emelnek be színeket, tárgyakat máshonnan – így teremtve egyedi, harmonikus közeget. Nem véletlenül vallja Anka, a jó lakberendező jó pszichológus is: minden a tervezésen múlik. A jó terv alapja pedig egy jó beszélgetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában