Jöhetnek a praxisközösségek?

2020.07.12. 07:00

Nem minden esetben kell látnia a gyereket ahhoz az orvosnak, hogy terápiát javasoljon

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti egészségügyi ellátás sok eleme megtartható lenne „békeidőben” is a házi gyermekorvosok szerint.

Vas Népe

A koronavírus-járvány idején a gyermekorvosok is éltek a telefonos/ Skype konzultációval

Fotó: Shutterstock

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: a járványhelyzet egyik napról a másikra változtatta meg az alapellátás megszokott rendjét, és felszínre hozott régóta megoldatlan problémákat. Az egyik ilyen az elöregedett házi gyermekorvosi hálózat. Most ezt egyik pillanatról a másikra megtapasztaltuk, mondta arra utalva, hogy a járványhelyzet miatt a 65 év feletti orvosok „kivonódtak” a betegellátásból. Helyette maradt a telefonos konzultáció, a telemedicina alkalmazása, vagy az e-recept rendszere. Ezeket az elemeket – véleménye szerint – érdemes lenne megtartani, hiszen nem minden esetben kell a gyereket látnia ahhoz az orvosnak, hogy terápiát javasoljon.

A koronavírus-járvány idején a gyermekorvosok is éltek a telefonos/ Skype konzultációval Fotó: Shutterstock

A egyesület szerint olyan struktúrát kell kialakítani, amely rugalmas, lakosság közeli és bizonyos területeken és szintig köztes szakellátást is biztosít, ezek a praxisközösségek, vagy a csoportpraxisok lehetnének, de mindenképpen team-munkára támaszkodó ellátás. Jelezte azt is, hogy az óvodák, bölcsődék újranyitásával ismét felszínre került az orvosi igazolások kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában