Töltsük tele a szeretettankját kiváló minőségű üzemanyaggal

2020.07.12. 15:30

Szeressük a gyereket úgy, ahogy ő igényli

A nevelésben – amelynek fő célja, hogy gyermekeink lelkileg egészséges, érett felnőttek váljanak – rengeteg múlik a szülő-gyerek kapcsolaton. Mind az értelmi, mind az érzelmi fejlődésnek feltétele, hogy a gyermek érezze a szeretetet. „A gyerekek csak attól tudnak tanulni, akiről érzik, hogy szereti őket, vagyis beszél a szeretetnyelvükön.”, mondja dr. Gary Chapman az „Öt szeretetnyelv” pszichológiai fogalom megalkotója. Temesi Patrícia viselkedéselemzőt arról kérdeztük, hogyan tudunk gyermekeink szeretetnyelvén szólni.

Tóth Kata

A feltétel nélküli szeretet nem egyenlő az engedékenységgel – hangsúlyozza Temesi Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

– Sajnos nagyon kevés gyermek érzi, hogy feltétel nélkül szeretik a szülei. Ugyanakkor igaz az is, hogy a szülők többsége őszintén szereti a gyermekét. Erre az ellentmondásra a szeretetnyelv adja meg a választ. A kulcsszó a szeretettség érzése, az úgynevezett feltöltött “szeretettank” – ezt azzal érhetjük el, ha feltétel nélkül szeretjük, és ha a szeretetnyelvén szólunk hozzá – mondja a szakember. És mindjárt tisztázza: a feltétel nélküli szeretet nem egyenlő az engedékenységgel, sokkal inkább a dolgok helyes sorrendjét jelenti. A helyes szeretetet nem lehet túlzásba vinni, nem jár elkényeztetéssel. A gyermeknek határokat szabunk, kap iránymutatást, csupán nem önző módon szeretjük. Ahhoz, hogy érezze szeretetünket, meg kell tanulnunk elsődleges szeretetnyelvét. (Chapman felhívja a figyelmet: nekünk, felnőtteknek is van szeretetnyelvünk, ami nem feltétlenül egyezik meg a gyermekünkével. Ilyenkor többnyelvű családokról beszél.)

Szeretetünk kifejezésének és befogadásának alapvetően ötféle módja van: a testi érintés, az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás és a szívességek. Ezek mindegyikére szüksége van gyermekünknek, de az életében egy játszik főszerepet.

Még mielőtt megfigyelésbe kezdünk: az életkori sajátosságokat figyelembe kell venni. Más közeledést igényel egy csecsemő, egy hétéves gyermek és mást egy kamasz. Csecsemőkorban még a testi érintés a legfontosabb. Később más kerül előtérbe, és az is előfordulhat, hogy más és más lesz fontos az egyik vagy másik gyermekünknek. Míg az egyiknek szépen becsomagolt apró meglepetésekkel tudunk a kedvében járni, a másiknak azzal, ha megdicsérjük a teljesítményét. Az ötféle szeretetnyelvre térve: a testi érintés a szeretet egyik legerőteljesebb kifejező eszköze. „Tudom, hogy anya szeret, mert mindig megölel. Tudom, hogy apa szeret, mert mindig bunyózik velem.” A legalapvetőbb és a legtisztábban kifejezhető szeretet az ilyen gyermek számára, ha megölelgetik, megpuszilgatják, ha összebújva mesélnek neki. Ha egy kamaszt megölel az anyukája, az ciki lehet a közösség előtt, de otthon, kettesben lehet erre alkalmat találni. Ha az elismerő szavak az elsődlegesek: „Amikor focizunk, apa mindig szurkol nekem.” Lényeges, hogy a bátorító szavak konkrét cselekvésre irányuljanak, ne általánosságban dicsérjenek. Megerősítsenek, verbálisan kifejezzék, ha valamit jól csinált. Tipikus mondatok, ha a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelv: „Anya, gyere, játsszál velem! Apa szeret, mert mindig elvisz fagyizni.” Minőségi idő az, ha kettesben, csak a gyerekre figyelve létezünk. Amikor nem megy a tévé, és nem csak úgy teszünk, mintha jelen lennénk. Remek alkalmak erre az anya-lánya, az apa-fia programok, a közös séta. Ha gyermekünknek a minőségi idő a fő szeretetnyelve, és mi a telefonunkat nyomkodjuk közben, nem azt éli meg, hogy foglalkoztunk vele.

A feltétel nélküli szeretet nem egyenlő az engedékenységgel – hangsúlyozza Temesi Patrícia
Fotó: Horváth Balázs

Akinek a szívességek jelentik a szeretetnyelvet, az úgy gondolkodik: „Édesanyám mindent megtesz értem, mindig főz rám.” Ezzel kapcsolatban tudatosítanunk kell: miközben szolgálatkészek vagyunk gyermekünkkel, meg kell tanítanunk saját magát és másokat is kiszolgálni. Ha csak akkor segítünk nekik, amikor az elvárásaink szerint viselkedik, azt tanítjuk nekik, hogy ők is csak haszon reményében segítsenek másoknak.

Végül következzenek a gyerekek, akiknél az vált ki hatást, ha megajándékozzák őket: velük kapcsolatban vigyáznunk kell, nehogy a szeretetnyelv gyakorlása helyett csak játékkal halmozzuk el őket, és, hogy az ajándékozás ne váljon a „lefizetés” eszközévé. Akik maguk is rosszul működő családban nőttek fel, hajlamosak a jelenlétük helyett inkább tárgyakat adni a gyermeküknek. Ezek a szülők is őszintén szeretik a gyermeküket, de nem tudják ezt kifejezni, nincsenek rá eszközeik, mondja Patrícia. Minden gyermek örül, ha ajándékot kap, de van, akinek az ajándék fejezi ki a szülei szeretetét. Az ilyen gyermek különösen örül a gondos csomagolásnak, ha ünnepélyes keretek között kapja meg az ajándékát. Nagy hangsúlyt fektet a ceremóniára, igényli, hogy rá figyeljünk. Nemcsak az átadás perceiben örül, hanem nagy becsben tartja az ajándékát, büszkén mutatja mindenkinek. – Ajándékozzunk úgy, hogy nem várunk ellenszolgáltatást. Az ünnepeken és a szülinapon kívül az életkor előrehaladtával megvehetjük az ajándékot a gyerekkel közösen. Ez segíti az önálló véleményük kialakítását az öltözködésben vagy a kedvelt időtöltésben. És nem csak üzletekben találunk ajándékot. Lehet ajándék egy szokatlan formájú kő vagy egy vadvirág is.

– Mintát mutatunk azzal, ha képesek vagyunk úgy szeretni a gyermekünket, ahogy ő igényli. Mindez a folyamatos tanulásról, gyakorlásról kell, hogy szóljon mindkét részről. Tudatos megfigyelésre van szükség: írhatunk például naplót, hogy minek örült a gyerekünk. Léteznek tesztek, amelyekben a kérdésekre adott válaszok alapján kirajzolódik, melyik szeretetnyelvek lényegesek számára. Azt is megfigyelhetjük, ő hogyan kommunikálja a szeretetét a családban. Hogyan viselkedik, amikor ki szeretné fejezni a szeretetét? Csoportos tréningek, pszichológussal való konzultáció is elérhető a témában, hogy beazonosíthassuk gyermekünk elsődleges és másodlagos szeretetnyelvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában