Kelt, kefires, burgonyás: variációk lángosra

2020.08.09. 07:00

Vasi háziasszonyokat kérdeztünk meg, ki milyen, jól bevált recept alapján készíti a házi lángost

Nem olcsó mutatvány egy egész családot vagy egy nagyobb társaságot jóllakatni lángossal. Érdemes otthon megpróbálkozni a készítésével.

Tersztyánszky Krisztina

Felhevített, forró olajban világos-aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Az olajból kiemelve papírtörlőre tesszük

Fotó: TÁ

Kelt lángos

Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg kelttészta-liszt, 1 deciliter tej, amiben felfuttatjuk a 2,5 deka élesztőt, 1,5 dl víz, 1 teás­kanál só.

Összegyúrjuk a hozzávalókat, és legalább 10 percig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik a tészta. Ezt követően langyos helyen, letakarva körülbelül negyven percig kelesztjük. Ha megkelt, egy-egy darabot olajos kézzel kiveszünk, és a széleinél körbenyújtjuk.

Forró olajba tesszük, oldalanként 2-3 percig sütjük.

Fokhagymás levet is készíthetünk mellé: 3 dl víz és 1 dl olaj keverékébe 4-5 gerezd passzírozott fokhagymát és ízlés szerinti mennyiségű sót keverünk. Sajttal és tejföllel tálaljuk.

Felhevített, forró olajban világos-aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Az olajból kiemelve papírtörlőre tesszük
Fotó: TÁ

Kefires lángos

Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg finomliszt, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 1 kis pohár kefir, egy kicsi só és egy csipetnyi cukor.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe egy csipet cukrot teszünk. A lisztet, a tojást, a sót és a kefirt összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és ezt is jól összedolgozzuk. Kicsit állni hagyjuk, bár ezt rövidebb időn belül már sütni lehet. Felhevített, forró olajban világos-aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Az olajból kiemelve papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat ne szívja magába. Fokhagymával bedörzsöljük a tetejét. Megsózzuk.

Burgonyás lángos

Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 2 dl tej, 1 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, só, olaj, tej, fokhagyma, tejföl, reszelt sajt.

A burgonyákat megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy kevés lisztet. Kovászt készítünk, hagyjuk, hogy az élesztő feljöjjön. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a burgonyát, és kicsit összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a kovászt és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A lángos formázásakor kis cipókat tépünk a tésztából, és vizes kézzel gyors mozdulatokkal laposra húzzuk. Bő, nem túl forró olajban oldalanként kb. 1-1 perc alatt kisütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában