Felelős szülők

2020.09.06. 11:30

Ha bölcsődébe megy a gyermek – Szakértő ad tanácsot

A gyerekek többsége ősszel érkezik a bölcsődékbe. Zajlanak a beszoktatások az átlagoshoz képest kissé lassabb tempóban, a járványügyi előírásokat betartva. Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény (EBI) vezetője úgy tartja, a szülők bizalmát kell először elnyerni.

Tóth Kata

Beszélgessünk a bölcsődéről otthon! Meséljük el, mennyi új játék vár majd rá!

Fotó: shutterstock

Vajon jó kezekben van a gyermekem? – teszi fel magában a kérdést kivétel nélkül minden szülő, aki bölcsődébe viszi a gyermekét. Sebestyén Bianka szerint az aggodalmuk természetes. Az ismeretlenből adódóan tele vannak félelemmel, bizonytalansággal, sokan közülük most először viszik nevelési intézménybe a gyermeküket.

– Nemcsak a gyereket kell beszoktatni, hanem a szülőt is, elsősorban az édesanyákat, fontos a bizalmukat elnyerni, megmutatni magunkat, az intézményt, módszereinket, a nevelői fogásokat egészen a legkisebb mozdulatokig: hogyan nyúlunk a gyermekhez, hogyan beszélünk vele. Mindezt azért, hogy valóban segítség legyen a bölcsőde a kisgyerekeseknek, ne pedig stresszforrás – mondja.

Beszélgessünk a bölcsődéről otthon! Meséljük el, mennyi új játék vár majd rá!
Fotó: shutterstock

Minden szülőnek azt közvetíti: gyermekük számára a bölcsődés időszak meghatározó lesz, a közösségbe kerülés lehetőség arra, hogy rengeteg új dolgot tapasztalhassanak. Konkrét tanácsokat is ad: beszélgessenek a bölcsődéről otthon. Meséljék el gyermeküknek, mennyi új játék vár majd rá, hogy sokat fognak énekelni, rajzolni és festeni. Biztosítsák arról, hogy kis társai is várják már.

Mondják el neki, hogy néz majd ki a bölcsiben egy nap, így például: „Amikor bemegyünk, reggelizni fogtok, a pici asztalnál ültök mindannyian. Utána játszotok, aztán tízóraira lesz finom gyümölcs. Ha szép idő van, kimentek az udvarra is, ahol van csúszda és homokozó, utána finomat ebédeltek együtt. Mire végzel, anya már ott vár az öltözőben.” Ha ebéd után ott alszik a gyermek, lehet folytatni: „Ebéd után együtt alszotok egy nagyot, majd mesélnek nektek. A nappali alvás után uzsonnáztok, én addigra már ott leszek, és jövünk együtt haza.” Ahogy az anya viszonyul a bölcsihez, úgy áll hozzá a gyermek is. Ha így indítunk: „Kicsim, most be kell menned ide, ne félj, nem lesz semmi baj, anya majd siet vissza” – ettől lehet, hogy szorongani, sírni, félni kezd. Jobban hangzik: „Kicsim, végre itt vagyunk, jó lesz neked itt. Már nagyon vár Szilvi néni, a gyerekek és a sok új játék. Ebéd után jövök érted.”

Hasznos gyakran és alaposan átbeszélni a bölcsődei életet. Biztonságérzetet ad, ha a gyermek visz magával egy alvós plüssállatot, kis takarót.

Vannak egyértelmű jelei, ha negatívan éli meg az új helyzetet: nehezen lehet elaltatni, rosszul alszik éjjel, agresszív mozdulatai vannak a bölcsődében, nagyon anyás lesz, folyton azt akarja otthon elérni, hogy vele foglalkozzanak, a bölcsődében visszahúzódó, szorongó lesz, és ha netán már szobatiszta volt, újra bepisil. Oldható a helyzet otthoni beszélgetésekkel, bölcsődéről szóló mesékkel, és fontos, hogy beszéljünk a kisgyermeknevelővel is.

A reggeli búcsúzkodásról: előfordulhat, hogy a gyermek sír, amikor az édesanyja elmegy, ilyenkor a kisgyermeknevelő ölbe veszi, és beviszi a csoportba. Az „átterelés” módszerét alkalmazva beleviszi valamilyen játékba, odamegy hozzá a többi gyerek, így hamar felejti, „micsoda szörnyű dolog történt” vele.

A beszoktatás gyermekenként eltérő.

Kéthetes időtartamot javasolnak általában, de van, akinél 6–8 nap, van, akinél 2 hét és van, hogy elhúzódik, főként betegség miatt. Az ideális az, ha az első 4-5 napon az anya is bent van gyermekével délelőtt, majd a következő napokban gyakorolják az elbúcsúzást, megérkezést. Ha már megszokta az új helyzetet, jöhet az ott alvás. Az édesanyáknak is nehéz ez az időszak: kénytelen rábízni szinte idegenekre a gyermekét, így időt kell adni magunknak a változásra. Ám ne a gyerek előtt adja át magát a veszteség érzésének, ne nehezítse meg jobban a dolgot a kisgyermek számára, javasolja a vezető.

A napokban járványügyi ajánlást fogalmazott meg a bölcsődékre vonatkozóan a Magyar Bölcsődék Egyesülete.

Sebestyén Bianka az országos módszertani szervezet általános alelnöke. Mint írják, fokozottan be kell tartani a közegészségügyi-járványügyi szabályokat, de emellett a bölcsődei nevelés-gondozás alapelveit is, így biztosítva a szeretetteljes nevelés-gondozást. A hétoldalas dokumentum kitér például a kézfertőtlenítők használatára, a játékok, tárgyak fertőtlenítésére, ajánlást fogalmaz meg a gyerekek fogadásával és az altatással kapcsolatban.

A beszoktatásról azt írják: egyszerre csak egy szülő érkezhet egy gyermekkel. A bölcsődébe szájmaszkban kell érkeznie, a beszoktatás során a csoportszobában szájmaszkot, lábvédő zsákot vagy váltópapucsot kell viselnie, és más gyerekekkel nem léphet kapcsolatba a csoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában