szép otthon

2020.09.19. 07:00

Most ültessük át a szobanövényeket!

Ahogy a természet nyugovóra tér ősszel, úgy a legtöbb szobanövénynek is szüksége van pihenési időszakra.

Vas Népe

Itt a téliesítés ideje

Fotó: Shutterstock

Először vizsgáljuk át növényeinket: a sérült leveleket távolítsuk el, majd zuhanyozzuk le őket, most akár új helyet is kereshetünk számukra a lakásban. Érdemes végiggondolni, melyiket zavarja majd a radiátorból kijövő meleg vagy az ablakon beáramló hideg levegő. Egyes fajták különösen érzékenyek a huzatra, mások a hirtelen lehűlésre. A fényigényes virágokat tegyük déli fekvésű, naposabb helyiségekbe. Gyakran előfordul, hogy a fényhiányban szenvedő növény levelei elkezdenek sárgulni és tévesen több öntözéssel kezeljük.

Itt a téliesítés ideje
Fotó: Shutterstock

Általánosságban elmondható, hogy ősszel a növények életműködése folyamatosan lassul, ezért csak mérsékelten kell öntözni és legfeljebb két és fél, háromhetente elegendő tápoldatozni őket. A száraz levegő miatt ilyenkor különösen ajánlott a vizes permetezés, de segíthet a radiátorra helyezett párologtató vagy a növények földjére szórt agyaggranulátum is.

Az ősz az egyik legideálisabb időszak a szobanövények átültetésére, a legtöbb fajtát évente, kétévente egyszer érdemes új, az előzőnél eggyel nagyobb cserépbe költöztetni. Az érzékeny szobanövényeknek a földlabdás ültetési módszer az ideális. Ilyenkor az eredeti kaspóból egyben, gyökerekkel, földdel együtt vesszük ki a virágot, és azt egy az egyben helyezzük át új helyére, majd friss virágfölddel egészítjük ki. Ezután alaposan öntözzük be. A növényt hagyjuk pihenni, tápoldatozni sem szükséges. Tavaszra új erőre kap majd és új hajtásokat hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában