Portalanítás: nem elhanyagolható

2020.10.31. 07:00

A megfelelő tárolás mellett a könyvek rendszeres ápolására is figyelnünk kell

A könyvek fő ellenségei közé tartozik a por és a víz. A megfelelő tárolás és tisztítás segít hosszú távon megóvni kedvenc köteteink álla potát.

Vas Népe

Budapest, 2014. szeptember 1. Elsõ osztályos diákok néznek egy könyvet a budapesti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola könyvtárában 2014. szeptember 1-jén. Megkezdõdött a tanítás az iskolákban, az összes évfolyamon mintegy 1 millió 267 ezer diák kezdte meg tanulmányait az új tanévben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Habár az elektronikus eszközök térnyerése a nyomtatott könyvek világát sem kímélte, mégis fontos részei az életünknek a hagyományos, könyvformátumú olvasnivalók. Teljesen más érzés egy könyvet a kezünkben tartani, lapozni, mint a képernyőn követni az adott szöveget.

Habár természetes részei az életünknek, tárolásukra és tisztításukra nem mindig fordítunk kellő fi gyelmet. Ahhoz, hogy kedvenc regényeinket akár a következő generáció is megörökölhesse, a tárolás módjára és a tisztítás milyenségére is fordítsunk fokozott fi gyelmet. Ami az előbbit, azaz a tárolást illeti, a könyvespolcok ne kerüljenek a fűtőtest fölé, mert a felszálló meleg levegő kiszáríthatja a könyvek ragasztó- vagy bőrkötését, illetve elvetemítheti a kötéstáblát. Lehetőség szerint a polcokat a szoba árnyékosabb felére állítsuk, ugyanis a tűző napfény hatására néhány év alatt kifakulhatnak a vászonkötések. A könyvek egyik nagy ellensége a víz, ezért virágainkat ne a nagy becsben tartott könyveink polcán tároljuk, mert ez esetben a kötetek könnyedén az öntözés áldozatává válhatnak. Amikor leveszünk egy-egy olvasmányt, azt ne a gerincénél fogva tegyük, ugyanis egy idő után meglazul, és leszakad vagy megreped a gerinc. Könyveinket ne tartsuk bedobozolva fűtetlen helyen, mert a penészedés komoly állapotkárosító tényező. Ennek eltüntetése nehéz és költséges folyamat.

Otthonunk rendszeres takarítása során óhatatlanul eljutunk a könyvespolcokhoz. Ezt általában megszabadítjuk különféle apróságoktól, dekorációs elemektől, majd a szokásos eljárásunknak megfelelően portalanítjuk. De mi a helyzet a könyvekkel? Ezek legtöbb esetben kimaradnak a szokásos körből, pedig rendszeres tisztításuk nem elhanyagolható. A por a könyvek egyik fő ellensége, amelyet kivédeni csak gyakori és alapos takarítással lehet. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a polcról levéve átforgatjuk köteteink lapjait, majd az összecsukott könyv oldalát végigpásztázzuk porszívónk kefés toldalékával. Szintén gyors és hatékony megoldás, ha egy pamutzoknit a kezünkre húzunk, befújjuk portalanítóval, és áttöröljük vele a könyvek oldalait. A borítókat érdemes enyhén nedves törlőruhával óvatosan megtisztítani, de radírozással is tisztává tehetők a vászonkötésű fedelek. Fontos, hogy a nedves törölgetés után csak száraz állapotban tegyük a könyveket újra a helyükre, mert máskülönben a száradás során egymáshoz ragadhatnak a kötetek. A papírborítók színkopásait alkoholos fi lctollal megpróbálhatjuk pótolni, ám a becses, sérült könyvek orvoslását inkább bízzuk szakemberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában