Tőzegeper és harmatfű

2020.10.16. 07:00

Beavatkozás nélkül kipusztulnának bizonyos növényfajok

Az Őrségi Nemzeti Park területén vannak olyan növényfajok, melyek a kipusztulás szélére jutottak, ezért a megmentésük csak komoly beavatkozással lehetséges.

Gyöngyössy Péter

Dr. Szépligeti Mátyás természetvédelmi területfelügyelő mutatja a mesterségesen áttelepített tőzegepret Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

– Amikor tíz évvel ezelőtt botanikai felügyelőként elkezdtem dolgozni az Őrségi Nemzeti Parkban, hamar kiderült, hogy a kereklevelű harmatfű, a tőzegeper esetében sürgős beavatkozásra van szükség – kezdi mondandóját dr. Szépligeti Mátyás természetvédelmi területfelügyelő. A kereklevelű harmatfű korábban a nemzeti park több pontján előfordult, de néhány évtized alatt mindössze két helyen maradt meg. Ez egy apró, rovaremésztő lápi növény. A boreális területeken, tőlünk jóval északabbra, a skandináv és a balti országokban ma is gyakori. Magyarországon az utolsó jégkorszak után a mostanitól lényegesen hűvösebb klimatikus körülmények között élhetett nagyobb mennyiségben. Ma csak néhány különleges adottságú helyen fordul elő az országban. A Vendvidéken sikerrel tudtuk visszatelepíteni. A legfontosabb lépés az élőhely, az egykor kaszált forrásgyep helyreállítása volt. Magot gyűjtöttünk a Fekete-tó tőzegmohalápján és elvetettük a helyre állított élőhelyen. Továbbra is fontos a megfelelő kezelés.

Dr. Szépligeti Mátyás természetvédelmi területfelügyelő mutatja a mesterségesen áttelepített tőzegepret Fotó: Szendi Péter

A tőzegeper Magyarországon csak néhány helyen fordul elő. Ez is egy jóval hűvösebb klimatikus időszak maradványa. A boreális zónában, az állandóan vízzel borított, lápi zsombékosokban, semlyékekben és a mélyebb vizek parti zónájában él. Az Őrségi Nemzeti Park területén csak Szőcén maradt meg egy kicsi populáció. Az elmúlt években kedvezőtlenül alakult az állomány sorsa. A környező területek beerdősödtek, a lápi zsombékos feltöltődött, a területen magaskórós növényzet alakult ki, ezért szükséges volt a beavatkozás. Kiderült, hogy a tőzegeper vegetatív úton indákkal könnyen szaporítható. Nagyon sikeresen lehetett megtelepíteni a nemzeti park más területein. Az egyik ilyen lápban mára szép önfenntartó állománya alakult ki. A szőcei lápréten is több helyen ültettek el tőzegeperhajtásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában