biopékséget mutattak be

2020.11.25. 11:30

Az alakor, a hajdina és a kenyér lelke – Online klubest a nemzeti park területén élő gazdáknak

A búzamezőtől a kenyereskosárig címmel szervezett online klubestet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A nyilvános programra elsősorban a nemzeti park területén élő gazdákat, termelőket várták. Az est vendége az egyik budapesti biopékség alapítója volt.

Gyöngyössy Péter

Pipacs pékség, pék, kenyér, kenyérsütés, pékáru

Forrás: VN

Fotó: Szabó Balázs

Ma már óriási a kínálat boltból és kenyérből is. Aki valóban egészséges és környezettudatos szemlélettel készült kenyeret akar vásárolni, az is találhat néhány helyen olyan kézműves pékséget, ahol a termőfölddel való bánásmódtól a gabonafajták kiválasztásán, az őrlésen, a sütésen keresztül a csomagolásig minden azonos értékrend szerint történik. Egy ilyen biopékséget mutattak be az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság online klubestjén.

Az előadó, Fülöp Ádám ökológusdiplomával a zsebében két hasonlóan kvalifikált barátjával csaknem tíz éve elhatározta, hogy organikus szemléletű pékséget alapít. Pár év franciaországi inaskodás után 2013 végén indították el cégüket egy budapesti ipartelepen. Sokan bolondnak nézték őket. Ki fog itt vásárolni? Ma már havi 8 ezer kilogramm terméket forgalmaznak, miközben áraik két-háromszor magasabbak az átlagnál. Biogabonát használnak, ahhoz magkeveréket vetnek, előnyben részesítik az ősibb fajtákat. Az őrlés kövesmalomban történik. A kenyereik kovászszal készülnek.

Az előadás után szóba került, hogy az őrségi táj adottságai alkalmasak lennének az alakor, az egyszemű búza termesztésére, de a hajdina is kitörési pont lehet.

(Kiemelt képünkön: Fülöp Ádám ökológusként vágott bele a pékség működtetésébe, kellett hozzá franciaországi inaskodás is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában