E-bike: új bringatrend születik

2020.11.08. 15:30

Biroszné Móritz Zsuzsanna négy hónap alatt csaknem 800 kilométert tekert

Külföldön már szinte hétköznapinak számít, nálunk még idegenkednek tőle. Biroszné Móritz Zsuzsanna azonban zászlajára tűzte az elektromos kerékpározás népszerűsítését. Vallja: nem csalás, ha így közlekedünk, biztonságérzetet ad, hogy ha kell, kéznél van a segítség.

Polgár Patrícia

Biroszné Móritz Zsuzsanna kerékpárja akkumulátorral együtt 23 kilogrammot nyom

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A pedeleckerékpárok (e-bike) nem keverendők össze azokkal az elektromos biciklikkel, amelyekkel a kismotorokhoz hasonlóan tekerés nélkül juthatunk el A-ból B-be. Itt ugyanis tekerni kell, csupán elektromos rásegítést kérhetünk a felszerelt akkumulátortól, ha a terepviszonyok és a fizikális állapotunk úgy kívánja. Biroszné Móritz Zsuzsanna kvázi nagykövetként hirdeti az elektromos kerékpározás előnyeit. Bárki odamehet hozzá kérdéseivel. Szívesen mesél arról, hogyan kerültek be életükbe néhány hónapja a járgányok. Barátaik közös tekerésre hívták őket az Őrségbe, Zsuzsa először mozgásszervi problémái miatt nemet mondott. De eszébe jutott, hogy arrafelé e-bike-túrákat is szerveznek, így végül emellett az opció mellett döntöttek.

– Én ekkor már tudtam, hogy venni fogok egy ­e-bike-ot.

Ami a műszaki paramétereket illeti: ezek a biciklik jellemzően nehezebbek a hagyományosaknál. Zsuzsáé akksival együtt 23 kilogrammot nyom. Ahogy mondja, ez menet közben nem érezhető, csupán dombon felfelé, illetve emeléskor. Egy feltöltéssel 50-60 kilométeren át képes üzemelni az akkumulátor – ezt lehet növelni, ha az visszatöltő funkcióval is bír.

– Ennyivel kell kalkulálnom, amikor megtervezem a túrát – mondja Zsuzsa. Ugyanis július óta rendszeresen kirándulnak két keréken – négy hónap alatt csaknem 800 kilométert tekertek. Fontos tudni: a rásegítés nem állandó. A felszerelt műszerrel lehet szabályozni, hogy be legyen-e kapcsolva vagy sem. Ezenfelül minden ugyanolyan, mint egy hagyományos sebességváltós kerékpárnál. Az emberek, ha kiszúrják az akksit, rögtön meg is jegyzik: „Ja, így könnyű nektek, ez nem is igazi bicikli!” Pedig ez egy életérzés. – Ami nekem a kifejezetten nagy öröm, az az, hogy a sportos férjemmel még az egészségügyi problémáim ellenére is lehet egy közös sportunk, miközben edzettség- és fizikumbeli különbségek vannak közöttünk – magyarázza. Hozzáteszi: sokan szerinte önbizalom-növelőként tekintenek az e-bike-ra, hiszen félnek a klasszikus kerékpárral való túrázástól: attól, hogy lemaradnak vagy nem bírnak tekerni. Zsuzsa úgy érzi, biztonságérzetet ad számára az, hogy ha úgy tartja szükségesnek, bármikor „kérhet” egy kis rásegítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában