Polcrendszer, függöny vagy üveg?

2020.11.14. 07:00

Takar is, meg nem is – Lehetséges variációkat mutatunk a térelválasztásra

Van, ahol az ablakok elhelyezkedése, máshol a szűk alapterület vagy a tágasság érzetének megőrzése miatt nincs lehetőség tégla vagy gipszkarton válaszfal kialakítására. Függönyből, polcrendszerből, üvegből is készíthetünk térelválasztót.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Hálórész a nappaliban, vécé a fürdőben, íróasztal az előtérben – gyakran előfordul, hogy egy helyiség több funkciót tölt be.

Népszerűek a tágasra tervezett, amerikai konyhás, étkezős nappalik, ám ebben az esetben is ajánlatos jelképesen kijelölni, elválasztani a különböző tevékenységekhez kötődő területeket. Mozgatható, fényáteresztő térelválasztókkal úgy őrizhetjük meg a szellősség érzetét, hogy több zónát alakítunk ki egy térben.

Mielőtt bármelyik megoldás mellett tesszük le a voksunkat, gondoljuk végig, mennyire fon­tos számunkra a beláthatóság, nem beláthatóság a leválasztandó térbe. Döntsük el azt is, csak díszítő szerepe lesz-e, vagy plusztárolóhelyként, rakodófelületként is használjuk a térelválasztót. Modern hatást keltenek és dizájnelemként is megállják helyüket a különböző mintázatokból, alakzatokból álló térelválasztók. Különlegességük, hogy megtörik a fényt és az árnyékot, ezáltal egyedi hangulatot teremtenek. Virágkorukat élik az üvegbetétes, fémkeretes térelválasztók. Nagy előnyük, hogy úgy szeparálnak, zárnak le helyiségrészeket, hogy közben nem vesznek el a világosságból. Ha például hálófülkét szeretnénk így lezárni, és szükség van intim szféra kialakítására, karnissal függönyt is tehetünk rá. Használjuk úgy, mint egy belső ablakot: a textilt napközben el-, éjszakára behúzzuk.

A függönyt egyébként önmagában is használhatjuk térelválasztásra, a tisztántarthatóság miatt csak konyha közelében nem ajánlatos ezt a megoldást választani. Viszonylag olcsón kivitelezhető, minimális átalakítással jár, ugyanakkor gyorsan látványos eredményt hoz. A hangot nem szigeteli, de sötétebb, vastagabb anyaggal a fényzárás megoldható. Szintén gyors nyitást és zárást biztosítanak a tolóajtók, eltolható falak. Ezek általában fa és üveg kombinációjával készülnek, mutatósak, és teljes értékű nyílászáróként működnek.

Ha a helyiség mérete engedi, tárolóként is tekinthetünk a térelválasztóra. Ennek legegyszerűbb változata a nyitott polcrendszer. Készen is többféle méretben és színben vásárolható, néhány személyes tárggyal kiegészítve egyszerre kelt intim hangulatot és lebegő hatást a helyiségben. Gyakran tévéfalként vagy könyvespolcként funkcionál a térelválasztó egyik fele. Ilyenkor egy részét – például dérékmagasságig – érdemes zártra tervezni, de ügyeljünk rá, hogy a fény útját ne zárjuk el teljesen.

Személyes térre mindenkinek szüksége van. Kis lakásban a helyhiány, túl tágas vagy hosszú helyiségben pedig azért lehet szükség térelválasztásra. Jelképes módon akár egy befordított fotel, szekrény vagy komód is betöltheti ezt a szerepet. Sokat segít a zónák szeparálásában egy-egy szőnyeg, a gondosan megtervezett világítás és a színekkel való játék is. Így lesz egy helyiségből több, így leszünk mindig ugyanott, de mégis máshol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában