szép otthon

2020.12.20. 07:00

A vanília jól illik a hálóba, a citrus a fürdőbe, a virág a nappaliba – Így lesz mindig illatos a lakás

Az otthonnak illata van: viselkedésünk, szokásaink, rutinjaink egy idő után beleivódnak a falakba, ott hagyják nyomaikat a levegőben. Ezért (is) érezzük egy hosszú, fárasztó nap után, hogy jó haza érni. Néhány házi praktikával gondoskodhatunk róla, hogy biztosan friss és kellemes illat fogadjon bennünket, amikor belépünk az ajtón.

Cseh-Egyed Bernadett

Az illatos otthon alapja a tisztaság. Rendszeres takarítással megelőzhetjük, hogy megteljen porral a levegő. Érdemes pár csepp illatolajat csepegtetni a portörlőre, a szivacsra vagy a felmosóvízbe. Ha pedig néhány száradt levendulavirágot teszünk a porszívó porzsákjába, a gép által kifújt levegő is sokkal kellemesebb lesz.

Illatgyertyákkal gyorsan hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat. Választhatunk az évszaknak megfelelő darabokat, ilyentájt például az almás, fahéjas, narancsos illatok a legnépszerűbbek, de akár a fenyő vagy mézeskalács illatát is megidézhetjük.

Az étkező- és dohányzóasztalon éppen olyan jól mutatnak a pislákoló, színes kanócok, mint a könyvespolcon vagy egy forró fürdő alkalmával a kád szélén. Egyetlen hátrányuk, hogy a legtöbbjük tele van mesterséges anyagokkal.

Az aromaterápia segít az egészségmegőrzésben

Hasonlóan egyszerű, de valamivel drágább megoldás az illóolajok párologtatása. Csepegtethetünk az aktuális hangulatunknak, kedvünknek megfelelő aromát a vízbe, de léteznek fertőtlenítő és nyugtató hatású illóolajok is. Érdemes ügyelni rá, hogy hosszan égő mécsest tegyünk alá, a tégely pedig soha ne ürüljön ki teljesen, mert akkor a gyertya forrósága kárt tehet a párologtatóban. Télen a radiátorokon lévő párologtató edényekbe is érdemes csepegtetni belőle.

Illatgyertyákkal hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat
Fotó: Shutterstock

Intenzív az illata a füstölőnek, egy szál is elég lehet belőle, hogy betöltse vele a lakást. Kisebb terekben érvényesül a potpourri. A szárított, illatosított növények tálkába, edénybe öntve dekorációs elemnek sem utolsók. Bár az illata nem tart sokáig, a látvány miatt érdemes beruházni rá. Szintén esztétikus a bambuszpálca, a kezeletlen fa előnye, hogy jól magába szívja az illóolajat és sokáig élvezhetjük hatását.

Kaphatók olyan ultrahangos vagy elektromos készülékek, amelyek miközben a vizet finom párává bontják le, a benne található illóolajnak köszönhetően illattal töltik meg az egész helyiséget.

Viaszgyertya házilag

Illatpárnát magunk is készíthetünk: kisebb vászonzsákot töltsünk meg illatos fűszerekkel, majd szalaggal kössük meg a száját és akasszuk fel. Célszerű a helyiség stílusához illő, esetleg az egyéb textilekhez passzoló anyagból készíteni, így jól illik majd az enteriőrbe. Némi kézügyességgel illatgyertyát is formálhatunk saját kezűleg: egy kisebb lábasba tegyük bele a viaszt, majd állítsuk bele egy nagyobb edénybe, amibe pedig némi vizet öntünk. Kis lángon kezdjük el megolvasztani a gyertyaviaszt, melegítés során többször keverjük meg. Ha teljesen felolvadt, akkor csepegtessünk bele pár cseppet az általunk választott illóolajból, majd alaposan keverjük el. A folyékony viaszt végül töltsük szép üvegbe, majd helyezzük a közepébe a kanócot.

Orrunk hamar hozzászokik az illatokhoz

A lakásnak ugyanúgy része az illata, mint a bútorok és egyéb kiegészítők. Mivel a konyha egyébként is a szagok és az illatok kavalkádjának a tere, válasszunk természetes, például bazsalikom, uborka vagy körte illatalapú illatosítót. A nappaliban bátran kísérletezhetünk, ide jól passzolnak a különböző virág- és gyümölcsillatok. A fürdőszobába jól passzolnak a citrusok, a hálóba pedig a csábító vanília vagy a nyugtató menta és eukaliptusz.

Ne feledjük: a kevesebb ezúttal is több. Mi magunk könnyen megszokjuk az illatokat, viszont akik vendégségbe érkeznek hozzánk, túl erősnek találhatják az illatfelhőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában