Így tegyünk pontot az év végére

2020.12.24. 07:00

Érdekes és látványos: készítsünk csillagot a karácsonyfára pontozótechnikával

Közeledik advent utolsó vasárnapja, jön a szenteste. Viszontagságos volt az idei év, mégis gyűjtsünk addig lelki erőt, és hívjuk segítségül kreativitásunkat. Saját készítésű díszeinkkel még ragyogóbb lehet az ünnep.

Tóth Kata

mde

Az utolsó hajrában már ne fogjunk bele nagy dolgokba. Érdemes inkább arra törekedni, hogy egymást és magunkat olyan kézműves alkotásokkal lepjük meg, amiket a gyerekekkel közösen készítünk. Egyszerű, érdekes és látványos díszeket alkothatunk pontozótechnikával, akár otthon is megtalálható eszközökkel. Nézzük, mire lesz szükségünk a fénylő csillagok elkészítéséhez.

A hozzávalók: matt akril festék, különböző méretű ecsetek, fémfejű pontozóeszköz, fehér kemény lap vagy karton. A szárítható gyurma és a csillagsablon opcionális. Minden hozzávaló elérhető kisebb hobbiboltokban is. Nem érdemes drága pontozót választani: az olcsóbb, mini szettben kínált eszközökkel ugyanolyan szép lesz az eredmény.

Ha karton anyagból készítünk csillagot, vágjunk ki keménypapírból vagy vékonyabb barna kartonból tetszőleges méretű csillagokat. Rajzoljunk körül süteménykiszúrót, vagy töltsünk le sablont a pontos kivitelezéshez. Puha, vastag ecsettel vigyük fel a választott alapszínt, és hagyjuk száradni a papírt pár percig. Ugyanezt tegyük meg a hátoldallal is. Érdemes élénk színeket használni, legyünk merészek a kombinációkkal. Ha szárítható gyurmából készül a csillag: hálás alapanyag a levegőn száradó gyurma, így időtálló díszekkel gazdagodunk. Igaz, ez kicsit több türelmet és száradást igénylő folyamat. Nyújtsuk ki a gyurmagombócot, és a mézeskalács-kiszúróval formázzunk csillagokat. A cérna helyét vastagabb tűvel szúrjuk ki. Egy nap száradási idő következik a fűtőtesten. Az alapozást hasonlóképpen végezzük, mint a karton esetében.

A díszítéshez szabályos pontokat kell rajzolnunk egy egyszerű eszközzel, ami nem ördöngösség, csak oda kell figyelni arra, hogy megfelelő állagú festékkel dolgozzunk, és mindig tartsuk függőlegesen a pontozót. Minden pont előtt mártsuk be az eszközt a festékbe. A pontozón elegendő mennyiségű festék legyen. A pontozót nem kell a felülethez nyomni. A rajta lévő festék érintkezik a felülettel és szétterül az alapon. Ha erősen rányomjuk, akkor nem lesz szép púpos. Amikor felfelé emeljük, mindig függőlegesen tartva, finom mozdulattal dolgozzunk. Az interneten is találunk videót a helyes technikáról. Ha már biztos kezekkel dolgozunk, követhetjük a fotón látható formát. Két csillag alak egymásra helyezése pompás díszt eredményez a karácsonyfán.

És a mentőötlet: ha valaki nem jut el hobbiboltba, akkor házilag is elkészíthető az ügyes eszköz. Egyszerű, radíros végű grafitceruza kell csak hozzá – és a házi készítésű pontozó mérete hegyezővel tetszőlegesen állítható. Most már tényleg ne keressünk kifogást! Ajándéknak is megteszi a csillag: az apró figyelmességgel megmelegíthetjük a szívét annak, aki kapja.

Kiemelt képünkön: A csillagokat fonállal fel is akaszthatjuk a fenyőfára. A lyukat tűvel szúrjuk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában