Igazi különlegesség

2020.12.19. 07:00

Ha harcsát tenne az ünnepi tányérra

Játékos ízkavalkád Májky Szaki konyhájából: szürke harcsa gesztenyével töltött cannellonival, diós mártással.

Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Bősz Miklós

A hazai horgászvizekben meg­található halfajok közül a legnagyobbra növő ragadozó halunk a harcsa, amelyből számos finom halétel készíthető. Bősz Miklós, a vaskeresztesi Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központ séfje, valamint a Facebookon ingyenesen elérhető Májky Szaki Konyhája elnevezésű blog szerkesztője kipróbálásra ajánlja egyik kiváló receptjét, amelyet némi odafigyeléssel bárki könnyen elkészíthet. A különleges halétel méltó fogás lehet az ünnepi asztalon is.

Hozzávalók négy személyre: 80 dkg szürkeharcsa-filé, 20 db cannelloni tészta (vastag cső alakú olasz tésztaféle), 50 dkg gesztenyemassza, 50 dkg brokkoli, 10 dkg vörösborsos kecskesajt, 2 dl főzőkrém, 10 dkg dióbél, só, szerecsendió, fehérbors, pikáns fűszerkeverék, mediterrán halfűszer, 1 db lime, 1 db citrom, 25 dkg vaj, 5 dl zöldség alaplé (a szokásos módon készítve).

Így készítjük el

Először forrásban lévő sós vízben blansírozzuk (a nyers alapanyagokat forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezeljük, majd hirtelen lehűtjük) a brokkolit, majd leszűrjük.

Közben egy gyorsforralóban a vajnak nagyjából a felét felolvasztjuk, és a durvára vágott diót megfuttatjuk rajta. Ráreszeljük a lime héját, beletördeljük a kecskesajtot, sóval, fehérborssal, pikáns fűszerkeverékkel ízesítjük, majd a főzőkrémmel dúsítva összeforraljuk.

A leszűrt brokkolit egy keverőtálban összedolgozzuk a gesztenyemasszával, szerecsendiót és citromhéjat reszelünk rá ízesítésképpen. A masszát habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a cannellonikat, mindkét végük felől. Egy serpenyőbe fektetjük a töltött tésztákat, meglocsoljuk a zöldségalaplével. Vajdarabkákkal megszórjuk, és időnként átforgatva, fedő alatt készre főzzük.

Ezalatt egy másik serpenyőt felhevítünk, az aljára terítünk egy darab sütőpapírt, hogy ne ragadjon le a hal. A maradék vajat beledobjuk, valamint a felkarikázott lime-ot, és így sütjük meg a halszeleteket, időnként óvatosan átforgatva. Sütés közben sózzuk, mediterrán halfűszerkeverékkel ízesítjük.

Tálalásnál a tányérunkra helyezünk személyenként 5 darab töltött cannellonit, kicsit meglocsoljuk a párolásból visszamaradt szafttal, diós mártást kanalazunk mellé, erre fektetjük rá a halszeleteket. Elkészítési idő: 40-45 perc. VN

Kiemelt képünkön: Töltött cannellonival tálaljuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában