Vas Népe konyhája

2021.01.16. 07:00

Az ünnepek után nem árt az odafigyelés: tegyünk könnyebb, vitamindús ételt az asztalra

Az ünnepek elteltével sok háziasszonynak elege van a sütés-főzésből, a gyomrunknak pedig az evésből. Mészáros Ili fiatal nyugdíjast, az egészséges táplálkozás elkötelezett hívét kérdeztük: mit és hogyan együnk, hogy újra a régi formánkat hozzuk?

Tersztyánszky Krisztina

Az ételtippeket Mészáros Ili adta

Fotó: VN-arhcív

Az ünnepekben megterheltük a gyomrunkat, a bélrendszerünket. Ezek kitisztítása és megújítása nagyon fontos, hiszen a bélrendszerünkben van az immunrendszerünk nyolcvan százaléka. A sok friss levegőn végzett mozgás mellett az étkezéssel is segíthetjük immunrendszerünk erősebbé tételét, emésztőrendszerünk kitakarítását. Ili olyan, elsősorban nyers, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó ételeket javasol, amelyek elkészítése csupán néhány percet igényel. Nem mellékes az sem, hogy egyikük sem a trópusokról érkezik hozzánk, hanem megtalálható a közvetlen környezetünkben.

Savanyú káposzta, az igazi vitaminbomba

Az első vitaminbomba a savanyú káposzta, ami a közismerten sok C-vitamin mellett tartalmaz B- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot és rengeteg rostot. Kevés benne a kalória, így nyugodtan nagy mennyiségben is fogyaszthatjuk. Annak ellenére, hogy káposzta, tejsavas érleléssel készül, így csökkenti a puffadást. Ha főzve fogyasztjuk, C-vitamin-­tartalmának jelentős részét elveszíti. Jobb megoldás a dinsztelés: kevés zsiradékon enyhén barnára pároljuk, melynek során különleges pirított ízt vesz fel. Sült húsok mellé adhatjuk. A savanyú káposzta levével ízesíthetünk kaszáslevest, zöldbabfőzeléket. A legjobb viszont, ha nyersen esszük.

Az ételtippeket Mészáros Ili adta
Fotó: VN-arhcív

Káposztasaláta

Hozzávalói nagyon egyszerűek: savanyú káposzta, tökmagolaj, tökmag vagy napraforgómag. A káposztát kicsavarjuk a levétől, mennyiségétől függően egy-két evőkanál tökmagolajjal összekeverjük és száraz serpenyőben megpirított magokkal megszórjuk. A tökmag azért ajánlott, mert ebben is sok a rost, szabályozza a vércukorszintet, rákmegelőző hatása van, E-vitaminban is gazdag, és javít az alvás minőségén. Férfiaknál a prosztatára gyakorolt hatása közismert.

Gyógynövényként is ismert a fekete retek

A másik olcsó és könnyen elérhető csodaszer a fekete retek, melyet gyógynövényként és gyógyszerként az ókori Egyiptomban is fogyasztottak a piramist építő munkások. A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, és az ásványok közül kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, szelént és ként tartalmaz. A retek leve képes feloldani a májban levő köveket.

Úgy érdemes fogyasztani, hogy nyersen (nagy lyukúval) lereszeljük és néhány percig állni hagyjuk. Fogyaszthatjuk magában, megsózva vagy reszelt sárgarépával vagy édes káposztával egy-egy arányban összekeverve, bármilyen, hidegen sajtolt olajjal ízesítve.

Különösen javasolt a pajzsmirigyproblémákkal küszködőknek, alul- és túlműködés esetén is. A fekete retek leve a legegyszerűbb köhögéscsillapító. A lereszelt retket néhány perces állás után kifacsarjuk. Ízletesebb, ha az egész retek belsejét kikaparjuk, az üregbe mézet töltünk, és egy félnapos állás után ezt kikanalazzuk a betegnek. Miután magunkhoz vettük, néhány percig ne együnk és ne igyunk semmit, hagyjuk hatni a keveréket.

A fekete retek A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, de tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket is

Csíráztassunk magot lencséből, búzából!

Ma újra terjedőben van egy régi, de újra felfedezett vitaminforrás, a csíra. Magunk is elkészíthetjük.

Nem kell hozzá más, mint egy dunsztosüveg, aminek a csavaros tetejét kilyukasztgatjuk. A mag az üzletekben megvásárolható magok (retek, görögszéna, mungóbab, hagyma stb.) mellett lehet a kamrapolcról leemelt lencse, napraforgó, búza, csicseriborsó. A leghamarabb a zsázsa, a legkésőbb a csicseriborsó ehető. A csíráztatni szánt 5-6 evőkanál magot ebben az üvegben áztatjuk 5-6 órán keresztül. Utána leöntjük róla a vizet, és a rácsavart tetővel az üveget lefektetve az ablakba tesszük.

Naponta átmossuk, ezáltal is nedvesen tartva a magokat. Amikor a csírák elérik a másfél-két centis nagyságot, fogyaszthatjuk. Fogyasztás előtt átmossuk, alaposan lecsepegtetjük, és máris fogyaszthatjuk a szokásos zöld salátánkhoz, langyos krumplipüréhez, rizshez hozzákeverve vagy önállóan második köretként a hús mellé. Kisgyerekek a legszívesebben akkor eszik, ha pirítós kenyérre saját maguk tehetik rá.

– Tökmagolajos kenyérre ráhalmozott csíránál gazdagabb reggelit el se tudok képzelni – állítja Ili, hozzátéve: esetleg még egy gyógynövényből készült tea jöhet mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában