párfalatos finomságok

2021.01.09. 07:00

Leves helyett vagy előtt: előétel

Körkép A magyar konyhában egyelőre nincs túl nagy gyakorlata az előételek fogyasztásának. Hagyományosan inkább levessel kezdjük az étkezéseinket, de az ínyenceknek érdemes kísérletezniük a mutatós, étvágygerjesztő, mindössze párfalatos finomságok elkészítésével.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Mindmegette.hu

Töltött hagyma

Hozzávalók: 8 fej vöröshagyma, 25 deka darált hús, 2 deci tejföl, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, bors, szerecsendió

A vöröshagymát megtisztítjuk. Fazékban vizet forralunk, és beletesszük a hagymákat. Az újraforrástól számított há­rom percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymák tetejéről levágunk egy vékony lapot, és a belsejüket úgy szedjük ki, hogy a hagymafal vastagsága legalább egy centiméter maradjon. A kivájt hagymaforgácsot és a levágott „kalapokat” nagyon apróra összevágjuk. A tojást, a darált húst és az apróra vágott hagymát összegyúrjuk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy kisebb tepsit 1 evőkanál olajjal kikenünk, és 1 evőkanál zsemlemorzsával behintjük.

A kivájt hagymákat a tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük. A húsmasszával jól megpúpozva megtöltjük. A tejfölt kissé megsózzuk, és rálocsoljuk a hagyma tetejére. A tepsit alufóliával befedjük, és az előmelegített forró sütőben 20 percig pároljuk, majd az alufóliát levesszük, és kissé megpirítjuk a tetejét. Gyalult és olajban gyorsan megsütött sárgarépát vagy szalma­krumplit és salátát kínálunk hozzá köretnek, de előételként ez el is hagyható.

Uborkás-sonkás sajt­tekercs

Hozzávalók: 30 deka vaj, 12 deka sajt, 10 deka krémsajt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál majonéz, 2 egész tojás, 4 db savanyú uborka, fél csokor petrezselyem zöldje, 15 deka sonka

A sajtot gőz fölött felolvasztjuk 1 evőkanál vajjal, majd vékonyan alufóliára kenjük, és hagyjuk kihűlni. Közben a maradék puha vajat simára keverjük a krémsajttal, a mustárral és a majonézzel. A tojásokat 8-10 perc alatt keményre főzzük, majd megtisztítjuk és felaprítjuk őket. Ezután a töltelékhez keverjük az apróra vágott uborkával, petrezselyemmel és sonkával együtt. A keveréket a sajtra kenjük, szorosan feltekerjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Azután ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, úgy tálaljuk.

Kiemelt képünkön: Körettel és köret nélkül is fogyasztható a töltött hagyma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában