Nem mindegy, hogy mindennapi főzésre vagy ételmelegítésre használjuk a helyiséget

2021.01.31. 07:00

Ne csak szép, hanem használható is legyen a konyhaszekrényünk

Az egyik legköltségesebb munka a konyha felújítása, átalakítása. Ráadásul hosszú távra szól, nem lehet egy mozdulattal áthúzni, átfesteni, kicserélni. Érdemes tehát jól kigondolni és szakemberrel megterveztetni, hogy hova mi kerüljön a szekrénybe – a külcsín mellett figyeljünk a praktikumra is.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Számos szempontot kell figyelembe venni a konyhaszekrény megtervezése során. A hely adottságain túl az egyik leglényegesebb kérdés, hogy külön spájzban vagy beépített kamrapolcban tároljuk majd a főzéshez szükséges hozzávalókat. Célszerű előre eldönteni azt is, mely háztartási gépeket szeretnénk beépíteni, és vegyük figyelembe saját szokásainkat: nem mindegy, hogy mindennapi főzésre vagy csak vacsoramelegítésre használjuk a helyiséget. Ez főleg a munkalap kiválasztása során lényeges kérdés. A fa például mutatós, de a természetes anyagot ápolni kell. Gyakori használatra kedvelt a laminált, egyedi hangulatot kölcsönöz a térnek az edzett üveg, egyre népszerűbb a kiváló hő- és karcálló gránit.

G vagy U

Nagyban megkönnyíti a főzést, ha a technológiai sorrendet sikerül a konyhabútorunkra érvényesíteni: a tárolás után jön az előkészítés és a tisztítás, majd a főzés, a tálalás, végül pedig a mosogatás. A szakértők szerint a jó konyha az, ahol egyszerűen átfordulva, a hátunk mögött is munkatér van. Ilyen a konyhasziget, a G vagy az U alakú elrendezések. Ezeknél egyszerűbb az L alak vagy a sima egysoros konyha. Érdemes figyelni arra is, hogy a háromszög csúcsai, a hűtőszekrény, tűzhely és a mosogató között minimum 120, maximum 270 centiméter legyen.

Ergonómiai kérdések

Egy helyiség akkor működik jól, ha a testi adottságainkhoz (is) igazodik, különösen igaz ez a konyhára. A standard méretek jók kiindulási pontnak, de míg az alacsonyabbaknak például elegendő a 85 centiméteres pultmagasság, a magasabbaknak inkább a 95 centiméter az ideális. Gyakori kérdés az is: milyen magasra kerüljenek a felső elemek. Minél inkább emeljük ugyanis a távolságot, annál több szabad helyünk lesz a munkához, de csökken a kényelmesen elérhető tárolóhelyek mennyisége. Az átlagtávolság a munkalap és a felső szekrények között 50 centiméter. Ennél mindenképp többet hagyjunk, ha magas csaptelepet, nagy mosogatót választunk vagy sok konyhai kiegészítőt tárolunk akasztókon, kampókon. Továbbá a magasabbra helyezett bútorok tágítják a térérzetet. Hasonló hatást érhetünk el akkor is, ha a felső szekrények halmazát egy-egy nyitott polccal vagy üveges ajtóval törjük meg.

Az egyik legköltségesebb munka a konyha felújítása, átalakítása Fotó: Shutterstock

Ajtó vagy fiók?

Megkönnyíti a tárolást, ha alulra az ajtók helyett fiókokat vagy a szekrényből kihúzható elemeket tervezünk: különösen a fazekak, lábasok, tepsik használata válik így egyszerűbbé. Manapság egyébként már számos ki- vagy elforgatható, sarokba illeszthető, pörgethető, szükség szerint átvariálható sínrendszer közül választhatunk, a képzeletünknek szinte csak a pénztárcánk szab határt.

Fehéret, kétszínűt?

Elegáns és soha nem megy ki a divatból a fehér konyhabútor. Ez a szín optikailag tágítja a teret, ezért különösen ajánlott kis helyiségekbe. Népszerű a fával, valamint fényes és rozsdamentes felületekkel való párosítása, de nyugodtan társíthatunk mellé színes kiegészítőket is. Modern enteriőrbe jó választás lehet a fekete vagy a kétszínű konyhaszekrény is. A lényeg, hogy ahogy otthonunk többi eleme, ez is passzoljon az összképbe.

Kiemelt képünkön: Megkönnyíti a tárolást, ha alulra az ajtók helyett fiókokat vagy a szekrényből kihúzható elemeket tervezünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában