Kopásállóság és csúszásmentesség

2021.02.07. 07:00

A fényes járólap nagyítja a teret, a matt homogén hatást kelt

A járólap több mint egy burkolat a földön: anyaga, színe, lerakási módja nagyban meghatározza a tér hangulatát. Egy jól megválasztott darab elsőre valószínűleg fel sem tűnik, hogy ott van, a nem oda illő azonban a legjobb berendezés össz­hangját is megbontja. Burkolatot általában több évtizedre választunk, ezért célszerű a vásárlás előtt tervet készíteni.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a járólap nem csempe. Bár látszólag úgy tűnik, a két burkolatfajtának nem a méretbeli eltéréséi a legfontosabb különbségei. A csempe függőleges falfelületekre való, kevésbé terhelhető és strapabíró, mint a járólap, amely – ahogy a neve is utal rá – az aljzat, a járófelület burkolására alkalmas. A hagyományos járólapon túl ez az anyag lehet például kő is. A greslapok irodákban és lakásokban egyaránt jól mutatnak, legnagyobb előnyük, hogy természetes hatást keltenek. Egyre népszerűbb a betonpadló is, amely lehet újöntésű vagy a már meglévő is, csak megfelelően csiszolni, gondozni kell. A beton padlófűtés esetén is jó választás, ráadásul könnyű tisztán tartani, időtálló és bírja a nagy igénybevételt.

Ismerjük meg a PEI-skálát!

A járólapnak számtalan kritériumnak kell megfelelnie attól függően, hogy kül- vagy beltérre, melyik helyiségbe, mennyire forgalmas térbe kerül, illetve kik használják majd a legtöbbször. A magas páratartalmú helyiségekbe megfontolandó nedvességálló termékeket választani. Ahol idősek, gyerekek laknak, ott érdemes fokozottabban ügyelni a csúszásmentességre, amelyet egyébként az R9/R10/R11 jelzések minősítenek. Általánosságban elmondható, hogy a strukturált padlólapok kissé hullámos felülete fokozza a csúszásmentességet. A lapok kopásállóságát a PEI-skálán mérik: minél magasabb kategóriát kap egy lap, annál inkább ajánlott forgalmasabb helyre. A PEI 5 jelzésű lapok a legforgalmasabb üzletek burkolására is alkalmasak. A gyenge, 2-es fokozatút maximum fürdőszobába, a 3-ast pedig nappaliba, fürdőbe és hálószobába válasszuk. Előszobába vagy konyhába érdemes PEI 4-es jelölésű burkolatot tenni.

Fényes vagy matt?

Örök kérdés az is: fényes vagy matt felületű lapot válasszunk. Mindegyiknek vannak előnyei, ezeket és saját szokásainkat mérlegeljük, mielőtt megvásároljuk valamelyiket. Jó tudni, hogy minél egyenetlenebb a felület, annál inkább mattnak látszik az anyag, és minél egyenletesebb, porózusmentesebb, annál fényesebbnek tűnik az adott felület.

Fotó: Shutterstock

A fényes, világos felületek jelentősen növelik a térérzetet, ezért kisebb, szűkebb helyiségekbe különösen ajánlottak. Előnyük az is, hogy kevésbé látszanak meg rajta a szennyeződések, könnyebb tisztán tartani. A texturált felületek apró pórusaiba hamar beleül a piszok és a por, többet kell sikálni, viszont kevésbé látszanak rajta az apró sérülések, karcolások, ujjlenyomatok. Nem véletlenül népszerűek mostanság a matt felületek: letisztult, homogén hatást keltenek, jól illenek modern enteriőrbe. Ahova ilyen fajta lapot választunk, még inkább érdemes gondot fordítani a megvilágításra, így érvényesül a mintázat.

Mennyi járólapot vegyünk?

Minden esetben érdemes a szükséges mennyiségnél 10–15 százalékkal több járólapot venni, mint a burkolandó felület. A vágások és az esetleges hibás darabok miatt az előre kiszámoltnál több is fogyhat, utólagos rendeléssel pedig már nem biztos, hogy ugyanazt kapjuk, árnyalatnyi különbségek előfordulhatnak.

Tervezzünk előre!

Számos színű és méretű járólapot kínálnak a szaküzletek, barkácsáruházak. Ne ragaszkodjunk ahhoz a régi szokáshoz, hogy kis méretű helyiségbe csak kis méretű lap illik: szépen lerakva, megfelelően fugázva a nagy lap is jól mutat szűk terekben. Különösen elegáns lesz a hatás, ha vékony fugát választunk.

Ha mintát is tervezünk, vagy többféle színű lapot variálnánk, érdemes megterveztetni a burkolatkiosztást. Egy ilyen beruházás több évre vagy inkább évtizedre szól – ezért ne (csak) az aktuális divatra, hanem a saját ízlésünkre hallgassunk.

Kiemelt képünkön: Örök dilemma: egyszínű vagy mintás legyen a járólap?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában