Nem mindegy, hogy mit eszünk

2021.02.14. 07:00

A krónikus betegségek megelőzése tulajdonképpen már gyermekkorban kezdődik

A gyermekek a genetikai tényezők és környezeti hatások mellett a rögzült családi szokások miatt is fokozottan veszélyeztetetté válhatnak bizonyos szív- és érrendszeri, illetve cukoranyagcsere- betegségekre. Ezek már nagyon fiatal korban kifejthetik hatásukat, ezért a krónikus betegségek megelőzése gyakorlatilag már gyermekkorban kezdődik, és hatékonyságában meghatározó a szülők szerepe.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Az esetleges problémák időben történő felismeréséről, kiszűréséről és a szükséges teendők fontosságáról Almássy Zsuzsannával, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosával beszélgettünk.

A megfelelő életmód kialakítása gyermekkorban kezdődik, és nagymértékben meghatározó a későbbi életszakaszok tekintetében is. Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk, ahogy mozgunk, vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak. Erre rakódnak rá az egyéb környezeti hatások, illetve örökölt genetikai hajlamok. Mindezek egyedi kombinációja határozza majd meg a gyerekek életmódját felnőttkorban, és teheti őket akár veszélyeztetettebbé is bizonyos betegségek szempontjából.

– A kifejezetten gyermekeknek szóló betegség-megelőzési programok célja éppen ezeknek az öröklött tényezőknek, negatív környezeti hatásoknak a módosítása, illetve kiküszöbölése. Azokban a családokban, ahol generációk óta jelen van a diabétesz, ahol jellemzőek a szív- és érrendszeri problémák, vagy éppen a családtagok túlsúlyosak, sokkal nagyobb a gyerekek rizikókitettsége. Ilyen esetben javasolt minél előbb felmérni a gyereket érintő kockázatokat, meghatározni a család életmódjának gyenge pontjait és azt, hogyan lehet ezeken tudatos eszközökkel változtatni – hangsúlyozta a diabetológus.

– Vannak olyan családok, ahol generációk óta az étkezés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, így az egész család túlsúlyos. Ha a gyermek ilyen családban nő fel, jó eséllyel hízik el ő is. Ebben az esetben a szülők részéről a legfontosabb lépés a változtatás szükségességének felismerése, hiszen csakis ezzel kerülhető el, hogy a családtagok következő generációja is veszélyeztetett legyen.

Ha bármilyen, az átlagtól való nagyobb eltérés tapasztalható – akár a gyerek hízékony, nem megfelelőképpen növekszik, vagy félünk a családra jellemző krónikus betegség öröklődésétől –, érdemes a gyermeket mielőbb kivizsgáltatni. Ha – akár már 3-4 éves korban – tünetek is jelentkeznek, haladéktalanul kezdődjön meg az életmódváltás. Ma Magyarországon minden harmadik felső tagozatos gyerek túlsúlyos. Ezt várhatóan tovább fokozza a koronavírus által okozott különleges helyzet, amely otthonukba zárta a családokat. A tudatos életmód ebben a helyzetben még meghatározóbb, hiszen a vírusfertőzés esetén az esetleges szívés érrendszeri szövődmények hosszú távú fokozott kockázatot jelenthetnek – emelte ki a jelenlegi járványhelyzet kapcsán a szakember.

A betegségmegelőzési vizsgálat egy általános gyermekorvosi vizsgálatból, rizikófelmérésből és részletes kórelőzmény-felvételből áll. Az orvos kideríti, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban, felméri a család életmódhoz kapcsolódó szokásait, összegyűjti a gyermekkel kapcsolatos öszszes tudnivalót, például volt-e beteg, szed-e gyógyszert, mennyit mozog, hogyan táplálkozik. Ezt rendszerint kiegészíti egy átfogó laborvizsgálat, ahol a megszokott teljes vérkép mellett az orvos olyan funkciókat ellenőriz, mint például a pajzsmirigyműködés, a máj- és veseműködés, vagy a vércukorszint, a testösszetétel- vizsgálatból pedig a test zsír–izom arányáról kap információt.

Azokat a gyermekeket, akiknél valamilyen eltérés tapasztalható, az orvos egyéb szakorvoshoz – endokrinológushoz, diabetológushoz, gasztroenterológushoz, kardiológushoz – irányítja. Akik esetében viszont ilyen nem áll fenn, ott – amennyiben szükséges – étkezés- és mozgástanácsadással segíti az orvos az életmódváltást.

Kiemelt képünkön: Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk és mozgunk, vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában