Egészség

2021.02.13. 07:00

A szem nem csak a lélek tükre – ezekre a betegségekre utalhat

A mondás, melyre a címben utalunk, úgy tartja: szemünkben rögtön meglátszik, ha valami a lelkünket nyomja. Bizony, a testi bajokra is következtethetünk szemünk állapotából.

Polgár Patrícia

Fotó: Pixabay

A leggyakoribb szembetegségek a helytelen életmóddal állhatnak összefüggésben. A legtöbb betegség előjele már azelőtt látható szemünkön, mielőtt a test tényleges tüneteket produkálna.

A szemek sárgás elszíneződése köztudottan májbetegségre utalhat. A szín az epefesték összetételének köszönhetően jön létre. A szemek bevérzése magas vérnyomás vagy fehérvérsejt- rendellenesség miatt alakulhat ki a szemfehérje alatti részen.

A szem alatti duzzanat egyik fő oka pedig a nem megfelelően működő vízháztartás lehet, ami akár veseproblémákhoz is vezethet. Érdemes kerülni a fűszeres ételeket és a túlzott sófogyasztást, ugyanis ezek gátolják a folyadékürítést.

A táskás szem a vashiány jele is lehet, ami fáradékonyságot és vérszegénységet okozhat. A nyomelemeket tabletta vagy megfelelő táplálékfogyasztás – spenót, brokkoli, tonhal és olajos magvak – útján vihetjük be a szervezetbe.

Amennyiben nem szimmetrikusak a pupillák, esetleg nem egyformán reagálnak a fényhatásokra, a jelek akár az agyvérzésre vagy agy- és szemidegtumorra is utalhatnak. Sok esetben azonban a gyógyszerek okozzák az eltérő méretet.

A száraz szemeknek nemcsak a monitor előtt töltött órák lehetnek az okozói. Könnyen megeshet, hogy az úgynevezett „száraz szem” problémája áll fenn, amivel sokszor a máj elégtelen vérellátása okolható. A könny ugyanis a máj folyadéka. Ha normálisan működnek a funkciói, akkor megfelelő mennyiségű könny termelődik.

Kiemelt képünkön: Az elváltozások komoly problémát is jelezhetnek, ezért figyeljünk rájuk oda!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában