Olívaolaj

2021.02.06. 07:00

Fényes lesz tőle a bútor, a táska

Nemcsak az egészségünkre hat jótékonyan az olívaolaj, de a háztartásban is több fronton hasznát vehetjük a folyékony növényi zsiradéknak.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A mediterrán konyha alapvető kelléke, de nálunk is egyre népszerűbb az olívaolaj, amely nem más, mint a csonthéjas termésből préseléssel nyert zöldes-sárgás színű növényi zsiradék. Az ecet és a szódabikarbóna sokoldalú felhasználása közismert, de legalább ennyiféle módon lehet a segítségünkre a háztartásban a Homérosz által csak „folyékony aranynak” hívott anyag is.

Érdemes pár csepp olívaolajjal bekenni a csaptelepeket: nemcsak fényesek lesznek tőle a krómozott felületek, de a vízcseppek is könnyen leperegnek majd róluk. Ha már a fürdőszobában takarítunk, a borotvák pengéjére is cseppenthetünk belőle, így megakadályozzuk a rozsdásodásukat.

A konyhában se csak a főzés miatt legyen kéznél az olívaolaj. Jelentősen megnövelhetjük a fa felületek, például a vágódeszkák élettartamát, ha bekenjük vele.

Érdemes kipróbálni az alábbi házi praktikát: megelőzhetjük, hogy a méz beleragadjon a tálba, mérőedénybe, ha előtte azt bekenjük az olajjal. Sóval párosítva pedig kitűnő súrolószer lesz belőle, elbánik a legszennyezettebb edényekkel is.

Olíva és citromlé vagy ecet 2:1 arányú keverékéből bútorápolót is készíthetünk: elég néhány csepp belőle egy rongyra, és a természetes fa visszanyeri eredeti csillogását. Magában bőrbútorok, táskák vagy cipők fényesítésére is használhatjuk.

A ház körüli teendők során se feledkezzünk meg az olívaolajról. Mivel a fém és acélfelületek ápolására is alkalmas, akár a kerti szerszámokat is bekenhetjük vele. Ha pedig az öntözővíz-tároló hordóba vagy edénybe cseppentünk belőle, megakadályozza, hogy a szúnyoglárvák kikeljenek a vízben. A levéltetvek ellen is segíthet az olívaolaj: egy kis adaghoz keverjünk egy csepp mosogatószert, és kész is a tökéletes permetező. Töltsük bele egy szórófejes flakonba, majd spricceljük le vele a beteg növényeket. Pár nap múlva az összes levéltetű eltűnik.

Kiemelt képünkön: Az olívaolaj és a citromlé keveréke kitűnő bútorápoló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában