hirdetés

2021.02.08. 18:55

Hogyan tegyél nyelvvizsgát Budapesten kívüli helyszíneken?

Bár a legtöbb nyelvvizsga központ a fővárosban van, a vidékieknek sem kell lemondani a nyelvvizsgáról Budapesten kívüli helyszíneken sem. Hoztunk néhány tippet, hogyan érdemes vidéken nekifutni a nyelvvizsgázásnak.

Míg néhány évtizede csak Budapesten lehetett nyelvvizsgát tenni, mostanra megnőtt a nyelvvizsgázási lehetőségek tárháza. Többfajta nyelvvizsga érhető már el, és ha nem szeretnél a fővárosba utazni, akkor a nyelvvizsgát Budapesten kívül sem lehetetlen letenni. Hoztunk néhány ötletet, amit érdemes megfogadni a vidéki nyelvvizsgahelyszín választásánál.

Egyetemi városok

Minden kisvárosban sajnos nem lehet nyelvvizsgát tartani, de ha első körben a közeli egyetemi városokat sorra veszed, akkor jó eséllyel találsz már vizsgaközpontot. Mindenek előtt csinálj egy rövid listát a potenciálisan szóba jöhető vizsgákról és nézd meg, hogy a közeli egyetemi városokban van-e a kiválasztottak közül elérhető.

A városok kiválasztásánál érdemes először megnézni, hogy az adott városba milyen az éppen aktuális közlekedés, mielőtt leteszed a voksodat egy vizsga mellett. A legtöbb komplex nyelvvizsga esetében mindkét vizsgarészt egy napon tartják, és a délutáni vizsga elhúzódhat. A jelenlegi járványhelyzet sok tekintetben megnehezíti a közlekedést is és az sem utolsó szempont, hogy este 8-ra jelenleg haza kell érned.

Online nyelvvizsga

Ha nem találsz elég közel olyan várost, ahol a kiválasztott nyelvvizsgát letehetnéd, van még egy lehetőséged, amit érdemes mérlegelni, ez pedig az online nyelvvizsga. A járványhelyzet egyik pozitív hozadéka volt, hogy a nyelvvizsgaközpontok gyorsított sebességgel dolgozták ki az online vizsgalehetőségeket, ezzel elérhetővé váltak olyan vizsgák is, amiket másképpen nem tudnál letenni.

Az online nyelvvizsgához a technikai feltételeket biztosítani kell, de ehhez akár egy kölcsön laptop és egy okostelefon is elegendő. A vizsgát a laptopon vagy számítógépen csinálod, az okostelefon pedig a virtuális teremőröd lesz. Emellett a helyszín biztosítása is nagyon fontos, mert ha megzavarnak vizsga közben, az a bukást is jelentheti. Ha otthon nem adottak a feltételek, érdemes lehet megkérdezni, hogy az iskoládban vagy a helyi könyvtárban foglalhatsz-e egy irodát vagy termet a vizsga időtartamára.

Már nem csak Budapesten lehet nyelvvizsgát tenni, és érdemes élni a lehetőségekkel. Tájékozódj és használd ki a technikai újdonságokat is, mert sok nehézséget spórolhatsz meg magadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában