Nem igényel sok törődést

2021.03.06. 07:00

A kankalint az elvirágzása után érdemes kiültetni

A tavasz közeledtének egyik jele, hogy megjelentek a boltok polcain a kankalinok. A latin nevéről ismert primula nem véletlenül népszerű: sokféle színben, viszonylag olcsón beszerezhető, ráadásul virágából tea készíthető.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A kankalin fajtájától függően tíz és negyven centi közötti magasra nő, piros, sárga, rózsaszín, kék és lila színben is kapható. Többféle változata őshonos hazánkban ennek az évelő, mutatós növénynek, de gondozásuk hasonló.

A legideálisabb, ha az ablak közelében keresünk helyet a kankalinnak: fényigényes, de a közvetlen napfénytől óvjuk. Nem szereti a meleget, minél hűvösebb helyen tartjuk, annál tovább virágzik. A magas páratartalom azonban kifejezetten jót tesz a kankalinnak, ahogy a folyamatosan nedves földet is igencsak szereti. Jó, ha havonta egyszer tápoldatot is kap.

Elvirágzása és a fagyok megszűnése után érdemes kiültetni a kertbe vagy a balkonra. Jól mutat sziklakertekben, ágyások, kerti utak mellett. Minimális odafigyelés mellett jövő tavasszal újra színpompás virágot hoz. Április végéig tőelosztással akár szaporítható is.

A kankalin szárított virágából kitűnő immunerősítő tea készíthető, ami nagyon hatásos a tavaszi fáradtság ellen, de nyugtató, vízhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító hatásáról is ismert.

Kiemelt képünkön: Fényigényes, de a közvetlen napfénytől óvjuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában