Vas Népe konyhája

2021.03.07. 07:00

Édeset és sósat is készíthetünk kölesből – Íme néhány ötlet a megvalósításhoz

Változatosabb, egészséges fogásokat készíthetünk köles felhasználásával. Íme néhány ötlet a megvalósításhoz.

Tersztyánszky Krisztina

Rizottóhoz is remek alap lehet a köles

Fotó: Mindmegette.hu

Köleskása gazdagon, reggelire

Hozzávalók: 20 dkg köles, 4 dl víz, fél teáskanál só, 2 dkg hántolatlan mandula, 2 dkg hántolt napraforgómag, 2 db banán, 1,2 dl tej, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál juharszirup.

A kölest szűrőben mindaddig a csap alá tartjuk, amíg a rajta átfolyó víz teljesen tiszta marad. Fazékban felforraljuk a vizet a sóval együtt. Beleszórjuk az átmosott kölest, és puhára főzzük kb. 25 perc alatt. (Közben a vizet teljesen felszívja.) A félbevágott vagy

durvára aprított mandulát a napraforgómaggal együtt szárazon felhevített serpenyőbe szórjuk, és megpirítjuk. A banánokat felkarikázzuk.

A köleskása tökéletes napindító
Fotó: Shutterstock

A kölest felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a fahéjat és a juharszirupot, összeforgatjuk, majd adagonként tálkákba merjük. Végül megszórjuk a pirított magvakkal, banánkarikákkal kirakva tálaljuk.

Paprikás kölesrizottó

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor újhagyma, 25 dkg köles, 7,5 dl zöldségleves-alaplé, só, őrölt fekete

bors, 1 db piros kaliforniai paprika, 1 db sárga kaliforniai paprika, 1 db zöld kaliforniai paprika.

Rizottóhoz is remek alap lehet a köles
Fotó: Mindmegette.hu

Egy lábasban olívaolajat hevítünk fel, és üvegesre pároljuk rajta a felaprított vörös- és újhagymát. Rászórjuk az átöblített kölest, és kevergetve átpirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Közepes lángon majdnem teljesen puhára főzzük. Közben a paprikákat megmossuk, és felkockázzuk. Amikor a köles már majdnem teljesen megpuhult, és csak egy kevés folyadék van rajta, beleforgatjuk a paprikakockákat, és készre főzzük a kölesrizottót további néhány perc alatt.

 

Császármorzsa kölesből

Hozzávalók: 12 dkg hántolt köles, 3,5 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban), 20 dkg fehér tönkölyliszt, 12 dkg bármilyen édesítő, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 dl tej, 8 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 csipet só, a tálaláshoz lekvár vagy gyümölcs.

A kölest csipet sóval takarékon kb. 20 perc alatt megpároljuk a víz-tej keverékében. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A kölest kicsit hűtjük, majd keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, a tejjel, a citromhéjjal, ízesítsük őrölt gyömbérrel.

Végül óvatosan dolgozzuk bele a tojásfehérjét is. Nagyobb teflonserpenyőben a vajat hevítsük fel, öntsük bele a masszát, várjunk 1-2

percet, aztán kezdjük el keverni-darabolni. Amikor már jó morzsás, pirítsuk-keverjük, amíg egy kicsit meg is pirul. A sütést végig magasabb hőfokon végezzük, gáztűzhelynél hőelosztóval. Lekvárral vagy friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában