Frissen Vasból

2021.03.28. 07:00

Kedvenceink egészségének is jót tesz az ivartalanítás

Ha már befogadtunk egy macskát, nem árt tudni, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit tennünk kell, hogy ellátogatunk az állatorvoshoz. Akár kertben, akár lakásban tartjuk majd a cicát, ivartalaníttassuk a saját és állatunk érdekében!

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Sokan általában azért nem viszik orvoshoz négylábú kedvencüket, mert túl drága lenne egy ilyen műtét. Érdemes azonban figyelni az ezzel kapcsolatos különböző akciókat és kezdeményezéseket, mert időnként indulnak olyan programok, ahol kedvezményesen vehetjük igénybe az állatorvosok szolgáltatását. Ha a műtéti költség azonban így is megoldhatatlan kiadást jelentene, érdemes elgondolkodni azon, megtehetjük-e, hogy cicát fogadunk otthonunkba. Hiszen költeni kell az oltásokra, a megfelelő eledelre és a többi orvosi látogatás és megbetegedés esetén a gyógyszerek is sokba kerülhetnek.

Ha már befogadtuk új kedvencünket, érdemes kérni a beavatkozást. A műtéttel nemcsak bizonyos betegségeket előzhetünk meg, de kedvencünk viselkedése is pozitív irányba fog változni.

A nőstény cicánk nemcsak egészségesebb lesz egy ilyen beavatkozás után, tovább is fog élni. Náluk ráadásul jellemző, hogy az emlődaganatok sok esetben különösen rosszindulatúak. Ha még az első ivarzási ciklus előtt ivartalaníttatjuk őket, a legjobb védelmet nyújtjuk nekik a már említett daganatok, valamint a gennyes méhgyulladás ellen is. Az ivarzás elnyomására szolgáló gyógyszerek mellékhatásai között a gyulladások mellett pedig megtalálható a cukorbetegség is.

Bár a ciklusok változhatnak, a nőstény bársonytalpúak háromhetente négy-öt napig tüzelnek párzási időszakban, vagyis kora tavasztól egészen őszig. Ilyenkor viselkedésük gazdiként nehezen tolerálható, hiszen hangosan nyávognak, valamint a házban és a ház körül is vizelhetnek. A kijáró macska pedig évente két alkalommal is kiscicákkal „örvendeztetheti meg” gazdáját – ez nemcsak annak a felelősségét jelenti, hogy a kicsik megfelelő gazdához kerüljenek, hanem a menhelyeken élő, valóban rászoruló állatok családra találási esélyeit is csökkentjük. A műtéttel viszont elejét vehetjük ezeknek a problémáknak. Nemcsak a nőstényeknek, a kandúroknak is előnyös a műtét. A nemkívánatos almok elkerülése mellett betegségektől és balesetektől is óvhatjuk vele kedvencünket. Az ivartalanított kandúrok élete is sokkal hosszabb, mint ivaros társaiké. Ennek egyik oka, hogy hormonok hiányában nem kóborolnak annyit, így kevesebb baleset éri őket, valamint nem verekednek. A harcok pedig nem csak sérüléssel járhatnak, de a harapásokkal olyan gyógyíthatatlan betegségeket okozó vírusokkal is megfertőződhetnek, mint a macska- AIDS-FIV és a leukózis FeLV. A kóborlás alatt ráadásul több más állattal is kapcsolatba kerülhet, ami miatt stresszesebbek lehetnek. A benti cicánál pedig a műtét után megszűnik a kellemetlen jelölő viselkedés, amikor szúrós szagú vizelettel jelölik területüket, vagyis a lakásunkat.

Ivartalanítás után kedvencünk viselkedése is változik. A jelölés eltűnése mellett – amit az ivaros nőstények is csinálnak – az agresszív négylábúak nyugodtabbá és sokkal könnyebben kezelhetővé válnak.

Nem elhanyagolható előnye a műtétnek a költséghatékonyság. Elsőre ugyan soknak tűnhet a beavatkozás ára, de gondoljuk végig, milyen költségektől kíméljük meg magunkat. Egy-egy alom felnevelése, az ivartalanítással elkerülhető krónikus betegségek kezelése sok pénzbe kerül. Utóbbinál ráadásul heteken, át kell fizetni, ám sokszor csak a tüneteket enyhíti a kezelés, és a cica végül elpusztul. Van árnyoldala is az ivartalanításnak, megfelelő táplálással azonban megelőzhetőek a problémák. A beavatkozás ugyanis hajlamosíthat az alsó húgyúti megbetegedésekre és az elhízásra, ezért válasszunk ivartalanított állatoknak készült, jó minőségű eledelt: az mindkét probléma megelőzésében segít.

Kiemelt képünkön: A szerelmi kalandoknak egy nem kívánt alom lehet a következménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában