Bízzuk inkább szakemberre!

2021.03.07. 07:00

Kozmetikai tévhitekről és hibákról, amiket jobb, ha elkerülünk

Több kozmetikai tévhit kering az interneten és a közbeszédben, ezekkel azonban sokszor inkább árthatunk magunknak, ahelyett, hogy helyrehoznánk a problémát. A szakemberek fontosságáról és a népszerű, de pontatlan „tippekről” Tanai Vivien kozmetikus beszélt lapunknak.

Tóth Dóra

20210224 Szombathely életmódi: Tanai Vivien kozmetikus Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A tévhitek közül az egyik leggyakoribb, hogy felesleges elmenni kozmetikushoz, ha éppen akkor nincs problémánk. – Sokan így vélekedhetnek, pedig a megelőzés talán még sokkal fontosabb is, mint a tényleges gond kezelése – mondja Tanai Vivien. A rendszeresség is lényeges, hiába jut eszünkbe felkeresni a szakembert időnként, ha utána elfeledkezünk róla és a kapott tanácsokat sem fogadjuk meg. – Az ilyen kezelések alapja, hogy a vendég megbízzon bennünk, szakemberekben. Figyeljen oda arra is, hogy betartsa azt az otthoni ápolási rutint, amit a tudásunk alapján ajánlunk neki – hangsúlyozza a kozmetikus.

A nyomkodást sem ajánlja a vendégeknek szaktudás nélkül. Ha az ember megsérti az arcát, amellett, hogy fertőtlenítés nélkül baktériumok is juthatnak a bőr alá, olyan hegek is kialakulhatnak, amiket csak később, akár évek elteltével érzékelhetünk. A kozmetikus viszont a kezelés előtt és után is ápolja arcunkat: alapos tisztítás után következik az arcmasszázs és a felgőzölés, amivel felpuhul a bőr, a pattanások kinyomása után pedig fertőtlenítenek, a vendég pedig összehúzó és nyugtató arcpakolást kap annak érdekében, hogy ne maradjon nyoma.

A gyantázás is bonyolultabb, mint a vendégek elsőre hiszik: hamar égési és hámsérüléseket is okozhatnak maguknak otthon Fotó: Szendi Péter

Sokan vágnak bele a házi gyantázásba, hiszen a legtöbb bolt polcain megtalálhatóak a szükséges eszközök, a többéves rutint azonban nem pótolják.

– Többen gondolják, hogy a szőrtelenítés könnyű: az ember felkeni a gyantát, letépi és meg is van. A fontos lépéseket azonban kihagyják: a bőrt elő kell készíteni, a gyantázás után pedig utólag is ápolni kell, hogy a sérüléseket elkerüljük – mondja Tanai Vivien. Az arcunkhoz hasonlóan itt is szükséges a sterilizálás, hiszen a hámsérüléseken keresztül bejuthatnak a kórokozók. A gyanta felkenésének és a csík letépésének iránya is lényeges, az eredmény és a sérülések elkerülésének érdekében. Ha végeztünk a szőrtelenítéssel, teljes egészében el kell távolítani a gyantamaradékot, bőrünket pedig nyugtató szerekkel, szükség esetén, szőrbenövésgátló krémmel kezeljük.

A kozmetikus zárásként elmondja, a tévhiteket csak akkor lehet megdönteni, ha szakemberrel konzultálunk, legyen szó szemöldökszedésről vagy smink melletti arcápolásról: így kerülhetjük a magunknak okozott, nehezen vagy egyáltalán nem helyrehozható károkat.

Kiemelt képünkön: Tanai Vivien kozmetikus hangsúlyozza, hogy a pattanások kezeléséhez is szakértő kezek és megfelelő felszerelés kell. Így például kendő és gőzölő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában