felelős szülők

2021.03.06. 08:00

Mit tegyünk, ha lázas a gyermekünk?

Ingyenesen letölthető, magyar és angol nyelven elérhető mobil­applikáció segítségével állapíthatjuk meg, mennyire súlyos gyermekünk lázas állapota, és mit érdemes tennünk biztonságos gyógyulásához.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A láz az egyik leggyakoribb ok, amiért a kisgyermekes szülők felkeresik háziorvosukat. Habár ez a legtöbb esetben ártalmatlan, a szülők sokszor mégis bizonytalanul kezelik. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kifejlesztett okostelefonos alkalmazás, a LázBarát mobilapp segít megállapítani, hogy mennyire súlyos a lázas állapot, és mit érdemes tenni a gyermekek biztonságos gyógyulásához és kezeléséhez.

– A ma elfogadott or­vos­szakmai protokoll szerint csak kivételes helyzetekben kell lázat csillapítani, akkor, ha megsérül az idegrendszeri hőközpont, agyi nyomásfokozódás lép fel, vagy a páciensnek ritka szívbetegsége van. A tapasztalatok szerint abban az esetben, ha a lázat gyógyszeresen csökkentik a betegek, a legtöbb esetben az immunrendszer működését is részben visszafogják – nyilatkozta a napokban Szőke Henrik csecsemő- és gyerekorvos, a PTE egyetemi adjunktusa, aki húsztagú csapatával – mások mellett orvosokkal, egészségügyi, szociológiai és pedagógiai szakemberekkel, programozókkal és tapasztalt szülőkkel – fejlesztette ki az alkalmazást. Az app hasznos, ha meg akarjuk tanulni nyugodtan, biztonságosan és gyengéden kezelni a lázas állapotokat. Ha tudni akarjuk, hogy kell-e gyógyszert adni, orvoshoz fordulni, vagy nem. Ha a tünetek alapján meg akarjuk állapítani, hogy mennyire súlyos a gyermek állapota. Szőke Henrik szerint az alkalmazással nagy biztonsággal besorolható a beteg lázas állapota alacsony, közepes és magas kockázatú típusba, ami azért fontos, mert a szülők összekeverik a láz magasságát és a lázat kiváltó ok súlyosságát. Hasznos akkor is, ha éppen nem érjük el az orvosunkat, esetleg előre fel akarunk készülni, hogy amikor lázas lesz a gyerek, helyesen tudjunk cselekedni. Dokumentálhatjuk az applikációt használva a lázas betegségeket, és megoszthatjuk az orvosunkkal. Az alkalmazás figyelembe veszi, hogy hány napja lázas a gyerek, hány éves, mekkora a súlya, milyen magas a légzés- és pulzusszáma, milyen a bőre állapota, mikor ivott, mikor hányt, és javaslatot tesz házi gyógymódok (folyadékbevitel, langyos fürdő, borogatás) alkalmazására is. Az alkalmazásról bővebb információt a lazbarat.hu oldalon érhetnek el a szülők. Az app kifejlesztésében a PTE-n kívül részt vett az Országos Mentőszolgálat, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete és a német Witten–Herdeckei Egyetem.

Kiemelt képünkön: Az app hasznos, ha meg akarjuk tanulni nyugodtan, biztonságosan és gyengéden kezelni a lázas állapotokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában