Szponzorált tartalom

2021.04.20. 13:04

Zöldségek egyenesen a kertből!

MW-archív/Illusztráció

Sokan kevesen tudják, de a legtöbb zöldség játszik könnyedséggel, tapasztalat és szakértelem nélkül is eredményesen nevelhető a kertben. Pedig már egy néhány négyzetméteres területen is számos különböző zamatos finomságot termeszthet, vagyis különösebb erőfeszítés nélkül kerülhet friss, házi zöldség az asztalra. Ehhez csak a megfelelő palántákra és némi odafigyelésre lesz szükség.

Miért érdemes palántát ültetni?

Számos érv szól a zöldség palánták ültetése mellett. Bár van lehetőség arra is, hogy magról neveljen saját zöldségtermőket, egy kész palánta esetében valamivel kisebb a hibalehetőség. Ráadásul ha nem a boltban vásárolja meg a zöldségeket, garantáltan vegyszermentes, megbízható finomságokat tehet a család asztalára.

Fotók: Megyeri Kertészeti Kft

Mire kell figyelni az ültetés során?

Bár alapvetően alacsony igényű növényekről van szó, a sikerhez mindenképpen lényeges, hogy jó minőségű, átdolgozott talajba ültesse el a leendő zöldségeket. Mindezek mellett a rendszeres öntözésre is fontos odafigyelni, hiszen csak akkor teremnek majd érett, ropogós zöldségek a kertjében, ha mindezek teljesülnek. Nagyon fontos emellett az is, hogy a palánta ne kerüljön túl mélyre és túl magasra sem, így ugyanis nagyon hamar megszokja meg az új környezetét és hamar elkezd hajtani. Nyáron pedig csak annyi feladat marad, hogy leszüretelje a munkája gyümölcsét és készítsen belőle néhány igazán ínycsiklandó fogást! Mindezek pedig akár egy teljesen kezdő kertész számára sem okozhatnak gondot.

Milyen zöldség palánták léteznek?

Valójában a kínálat igen széles, így tulajdonképpen mindenki megtalálhatja közöttük a kedvenceit. A paradicsomok például a legkedveltebb zöldségfélék egyike, ráadásul az egyik legkönnyebben termeszthető konyhakerti zöldségek táborát gyarapítják, sőt, a konyhában számtalan módon felhasználható. A paprika nevelése szintén az egyik legkönnyebb a zöldségek közül, számtalan fajtájának köszönhetően válogathat az édes, vastag húsú, vagy éppen csípős variációkból is.

Természetesen a számos különböző konyhakerti zöldség mellett sem mehetünk el szó nélkül, így teremhet a kertjében például rebarbara, uborka, zeller, cukkini, padlizsán, kelbimbó, de akár mángold vagy rukkola is.

Fontos tudni, léteznek úgynevezett oltott zöldségek is, amelyeknek lényege, hogy egy növényben ötvözik több növény előnyös tulajdonságait úgy, hogy közben a hátrányokat kiküszöbölik. Vagyis kaphat egy betegségekre legkevésbé sem fogékony, a szárazságot remekül tűrő paprikát is ennek eredményeként.

Ha pedig házi termesztésű zöldségekről van szó, nem maradhatnak ki a sorból a különböző ízletes, illatos és dekoratív fűszernövények sem. A frissen felhasznált fűszereknél ugyanis nem létezik finomabb, ráadásul nagyobb odafigyelés nélkül nevelhetők a legkisebb konyhában is. Abban az esetben pedig ha lakásban élve sem szeretne lemondani a zöldségtermesztésről, akkor érdemes szétnéznie a balkonzöldségek között. Ezek a kifejezetten az ilyen típusú tartásra kifejlesztett zöldség fajták nagy előnye, hogy kis alapterületen nevelve is gazdag hozammal kecsegtetnek. Vagyis a zöldségpalánták tárháza elképesztően széles.

Fontos, hogy megbízható helyről vásároljon!

Mindezek mellett nagyon lényeges az is, hogy a palántákat megbízható kertészetből vásárolja meg – a mi javaslatunk Megyeri Szabolcs kertészete. Ez azért lényeges, mert a megfelelően nevelt, ideális körülmények között tartott leendő zöldségek sokkal nagyobb eséllyel okoznak sikerélményt és hoznak bőséges, egészséges terméseket.

A fentiek alapján egyértelműen látható, hogy számos előnye van annak, ha zöldségpalántákat ültet a kertjébe. Hiszen nem csupán ízletes és egészséges lesz a végeredmény, de a kinti tevékenységek remek lehetőséget adnak a kikapcsolódásra is. Nem beszélve arról, hogy rengeteget spórolhat mindezzel a mai, olykor igen magas bolti zöldségárak mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!