Tanácsok

2021.05.08. 07:00

A szakállt mindennap ápoljuk, fésüljük

A magyar ember arca nem fedetlen, kezdhetnénk egy ilyen féligazsággal, gondoljunk csak Kossuth Lajosra vagy Széchenyi Istvánra. Bár leginkább a magyar bajuszról ismer minket Európa, még külön kategória is van a nemzetközi bajusz- és szakállversenyeken, mégis az elmúlt években egyre többen kezdtek szakállat növeszteni. Viszont nem mindegy, hogy hogyan állunk neki és miként ápoljuk.

vaol.hu

Fotó: Shutterstock

A szakáll mindennapi ápolást igényel, így van ez koronavírusmentes időkben is. Most az állandó maszkviselés miatt pára csapódik le rajta, befülled alatta a bőr. Még a hajnál is többet kell törődni vele, hetente többször érdemes samponnal mosni és különböző balzsamokkal, olajokkal kezelni. Egyénenként eltérő, hogy mennyiszer szükséges, függ a bőr típusától, a munkavégzéstől, ha valaki sok porral, szennyeződéssel járó munkát végez, akkor érdemes mindennap samponnal megmosnia a szakállát, bajuszát, más esetben elég lehet heti kétszer-háromszor.

A legtöbb szakállas ember reggeli rutinjához hozzátartozik, hogy felkelés után kifésüli, olajokkal, vajjal, krémmel vagy habbal ápolja és formázza arcszőrzetét.

A legmegfelelőbb szakállápoló szerre nincsenek kötelező érvényű szabályok, mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi az, ami a legjobb az ő arcbőrének, szakállának, sokfélét kapni a boltokban, drogériákban, de akár házilag is készíthetünk. Fontos, hogy szakállsamponnal kezdjünk, hiszen az tisztítja megfelelően a szakállat, amin speciális szennyeződések rakódnak le, étel, por és kosz.

A tisztítás után a balzsammal a szétnyílt szerkezetét zárjuk össze, ezáltal kevésbé fog töredezni. Fésülni is szükséges, ha már hosszabb a szakáll, különben rendezetlenek lesznek a szálak, ezzel ugyanúgy formát tudunk adni neki, mint a hajnak. Akkor se ijedjünk meg, ha viszketni, hámlani kezd a bőrünk, pár hétig érdemes parfümmentes shea vaj és argánolaj keverékével kenni az érintett területet.

Ha nem vagyunk biztosak a szakállvágásban és abban, hogy arcunkhoz milyen forma illik, és nem akarjuk elrontani, akkor mindenképp keressünk fel borbélyt. Szerencsére Magyarországon ezt a szolgáltatást ismét egyre többen kínálják.

Kiemelt képünkön: Arcszőrzetünket érdemes hetente többször samponnal mosni és olajokkal kezelni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában