Nem egyértelműek a tünetek

2021.05.09. 07:00

A testsúly- és hangulatváltozás pajzsmirigyzavarra is utalhat

A pajzsmirigy számos módon hat hormonháztartásunkra, valamint egész testünk működésére. Ha valami probléma adódik vele, akkor nehéz felismerni elsőre, mert a tünetei sok más betegségre is utalhatnak.

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Pajzsmirigy-alulműködés esetén az energiaszint legtöbbször alacsony. Szinte állandóan kimerültnek, fáradtnak érezhetjük magunkat, emellett a mindennapi, hétköznapi tevékenységek is sokkal fárasztóbbnak tűnhetnek, mint korábban. Ha pedig túlműködésről van szó, akkor egész nap felpörögve érezzük magunkat, azonban a nap végére extrém módon fáradunk el.

A testsúlyunk változása is fontos információkat közölhet. Ha alulműködik a pajzsmirigyünk, az lelassítja az anyagcserét, emiatt pedig hízás következik be. Túlműködéskor fogyást tapasztalunk, és elsőre bármennyire is örülünk, hogy kevesebbet mutat a mérleg, a hirtelen súlycsökkenés életmódváltás nélkül figyelmeztető jel – forduljunk mindenképpen orvoshoz!

A hangulatváltozások is a tünetek listáján vannak. Alulműködő pajzsmirigy esetén rengetegen tapasztalnak lehangoltságot, ingerültséget, depresszióra hasonlító jeleket. Mivel a tünetek nagyon hasonlítanak egymásra, a hozzánemértők könnyen keverhetik össze a két betegséget, így ebben az esetben is fontos, hogy szakembert keressünk fel.

A nők esetében a menstruációs ciklus változása is árulkodó. Itt a vérzés erősségéből következtethetünk arra, hogy túl- vagy alulműködésről lehet-e szó. Túlműködő pajzsmirigynél csökken az erősség, akár el is maradhat átmenetileg a ciklus, ha pedig alulműködik, sokkal erősebb vérzést tapasztalhatunk. Pajzsmirigy-alulműködésnél a haj és a bőr extrém módon szárazzá válhat, hajhullás pedig mindkét esetben jelentkezhet.

Kiemelt képünkön: A pajzsmirigy-alulműködést jelzi az alacsony energiaszint, az állandó fáradtságérzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában