Szponzorált tartalom

2021.06.24. 11:16

A teák pozitív hatásai, amelyekről valószínűleg nem is tudtál

Szereted a teát? Ha igen, akkor tudod, hogy milyen hatással van a szervezetre? Ha pedig nem, akkor olvasd el ezt a cikket és után garantáltan előveszed a teáskészleted.

A fekete tea felpörget

A fekete teának életpezsdítő hatásai vannak. Egy csésze tea átlagosan 40 mg koffeint tartalmaz, ami csak 30%-kal kevesebb, mint a klasszikus eszpresszóban található mennyiség. Emellett azonban más hatásai is vannak. Például elősegíti a köhögést és az izzadást. Nyugtatja a bélrendszert, így hasmenés esetén is segítséget tud nyújtani.

Emellett ausztrál kutatók megállapították, hogy napi három csésze fekete tea jelentősen csökkenti a vérnyomást. A petefészekrák kialakulásának megelőzésében betöltött szerepéről is beszámoltak.

A zöld tea méregtelenít és karcsúsít

Szeretnél szép és karcsú lenni? Fogyassz rendszeresen zöld teát. Sok antioxidánst, ebben az esetben katechineket tartalmaz. Ezek segítenek a szervezet méregtelenítésében és a szabad gyökök okozta korai sejtöregedés megelőzésében. Továbbá elősegítik a zsírégetést, s így a karcsúbb forma elérésben is segítenek. Ezenkívül pozitív hatással vannak a koleszterinszintre, pontosabban megakadályozzák a káros LDL-koleszterin képződését.

Amire valószínűleg nem számítanál a zöld teánál, az az antibakteriális hatás. A fent említett katechinek a bioflavonoidokkal együtt elpusztítják a szájban lévő baktériumokat és harcolnak a fogszuvasodás és a lepedék ellen.

Fehér tea

A fehér tea hatása szinte azonos a zöld teáéval. A zöld és a fekete teához hasonlóan ugyanabból a kínai teanövényből származik, de feldolgozása sokkal közelebb áll a zöld teához. A fehér teát a teanövény első, még nem teljesen kifejlett leveleiből nyerik. Mivel a levelek csak minimális oxidáción mennek keresztül, még nagyobb mennyiségű jótékony anyagot tartalmaznak, s így erősebb a hatásuk.

Gyógyteák

Egy teaszakértő azonnal ellenvetné, hogy a gyógytea nem tea. És igaza van, mert az igazi teát a kínai teanövényből származó teának nevezzük. A gyógyteáknak azonban nagy hagyománya van hazánkban és hatásukat már több ezer alkalommal bizonyították. Ezért megérdemlik az említést.

Szinte minden egészségügyi problémára találhatunk gyógynövényt. A kevésbé súlyos problémákat teljesen kigyógyítják, míg a súlyosabbaknál hatékonyan kiegészíthetik az általános kezelést. Hatalmas választékból választhatunk, ezért fő hatásuk szerint kategorizáltuk őket:

  • Immunitás – gyömbér, homoktövis, echinacea, csipkebogyó, zuzmó.
  • Méregtelenítés - csalán, zsurló, nyírfa, cickafark, máriatövis.
  • Emésztési problémák – édeskömény, menta, ánizs, kamilla, koriander, kömény.
  • Alvás és mentális jólét – orbáncfű, macskagyökér, citromfű, kakukkfű, golgotavirág, kamilla.
  • Szív és érrendszer – galagonya, máriatövis, ginkgo biloba, szúrós gyöngyajak, rozmaring, fügekaktusz.
  • Bőrprobléma - körömvirág, kamilla, csalán.
  • Víztelenítés - csalán, verbéna, petrezselyem, pitypang, áfonya, máriatövis.
  • A tea kiválasztásakor a minőségre összpontosíts

    Ha a fent leírt hatásokat szeretnéd elérni, nem lesz elég a szupermarketben kapható tea. A közönséges tasakos tea gyakran csak aromákkal ízesített teaport tartalmaz és több éves is lehet. Ez nem azt jelenti, hogy a tasakos tea nem lehet jó minőségű, de ezek inkább kivételek.

    A minőségi teák védve vannak a környező levegőtől, idegen szagoktól és a fénytől. A tealeveleknek egésznek és épnek kell lenniük. Csak a fekete tea esetében törik meg néha szándékosan a leveleket, hogy erősebb főzetet nyerjenek belőle. A tealevélnek első pillantásra frissnek kell tűnnie, és telt színűnek kell lennie.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában