nagyobbat álmodnak

2021.06.20. 07:00

Az állami támogatásoknak köszönhetően bátrabban vállalkoznak a kerttulajdonosok udvarfelújításra

A kerttel, udvarral rendelkezők majdnem 60 százaléka gondolkodik azon, vagy már döntött is arról, hogy egy éven belül komolyabb felújításba kezd a ház körül – derült ki egy reprezentatív kutatásból.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Érdemes ehhez az állami otthonfelújítási támogatást is igénybe venni, bár a válaszadók döntő része előtt nem volt világos, hogy az állami segítség a ház körüli munkákhoz is felhasználható-e. A kutatás adatai alapján a legtöbben otthonuk kerítését szeretnék rendbe tenni. A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok majdnem 60 százalékánál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezdjenek a következő egy évben. A válaszadók több mint ötöde jelezte, hogy biztosan belekezd a munkába, és 36 százalék esetében a kérdés napirenden van, de egyelőre végleges döntést nem hozott.

A területi megoszlást illetően az látszik, hogy a legnagyobb felújítási szándék a kistelepüléseken, falvakban tapasztalható. Ott minden negyedik válaszadó már egészen biztos abban, hogy csinosítja a háza körüli területeket a következő 12 hónapban. Ahogy haladunk a nagyobb városok felé, ez az arány úgy csökken: Budapesten már csupán 10 százalék volt a pozitív válasz.

A megkérdezettek igen nagy része, 80 százaléka számára nem volt ismert, hogy az idén indított, 50 százalékos otthonfelújítási támogatást kert, udvar vagy terasz rendbetételéhez is igénybe lehet-e venni. Akik már viszont döntöttek a felújításról, jártasabbnak tűnnek ebben a kérdésben. A ház körüli munkákat tervezők 15 százaléka ugyanis egészen biztos benne, hogy a rekonstrukciós munkákhoz, térkő vásárlásához igénybe veszi az állami segítséget, további 45 százalék még megfontolja ezt a lehetőséget. Sokan viszont a terveiket illetően roppant határozottak, hiszen a ház körüli felújítást tervezők csaknem kétharmada állami támogatás nélkül is biztosan belevág a munkákba. Azok, akik szeretnék igénybe venni az állami segítséget, jellemzően nagyobb értékű munkákat terveznek, vagy a több iekhez képest nagyobb területet szeretnének felújítani.

Összességében a legtöbben félmillió forintnál kevesebb összeget szánnak a ház körüli rekonstrukcióra, míg a felújítást tervezők ötöde fél- és egymillió forint közötti forrást tervez erre a célra fordítani. Ezen felüli kör ennél is többet kíván a háza körüli munkákra költeni. A terveiket biztosan megvalósítók csaknem fele a kerítését hozná rendbe. Ez jellemzően nagyobb kiadás, így ehhez bizonyosan többen vennének igénybe állami támogatást is. Hasonló kör növényt vagy füvet telepítene. A válaszadók negyede a járdát újítaná meg. Alig marad el ettől azok száma, akik a teraszburkolatot cserélnék ki, míg előkertet, pergolát a válaszadók 17 százaléka készül építeni. Ezek mellett az autófelhajtó, csatorna, illetve az öntözőrendszer rendbetétele is számos háztulajdonosnál napirenden van.

A válaszok nagyon határozottan utalnak arra, hogy a kertfelújításon gondolkodók roppant tudatosan döntenek, nagyon megnézik, mit, például milyen térkövet, kerítéselemet kapnak a pénzükért. Az ingatlantulajdonosok körében ugyanis a felhasználandó alapanyagok kiválasztásánál messze a legnyomósabb érv a kedvező ár-érték arány. Ezek alapján az bizonyos, hogy a munkák megkezdése előtt komoly kutatásokat, információgyűjtést folytatnak az emberek, és a gyártók, forgalmazók oldalán alaposan áttekintik a lehetőségeiket.

Az adatok szerint, ha ráakadnak a megfelelő termékre, hajlandók a magasabb árat is kifizetni, ám láthatóan elvárják, hogy ezért megfelelő minőséget kapjanak. Ezt támasztja alá, hogy a felújítók közel 60 százaléka mindenképpen fontosnak tartja, hogy a munkához kiválasztott termék illeszkedjen a ház, kert, udvar jelenlegi megoldásaihoz. A valódi árkérdés – vagyis mennyibe is kerül a kiválasztott alapanyag –, pedig csak ezt követően, a harmadik helyen kerül elő.

Kiemelt képünkön: A ház körüli munkákat tervezők 15 százaléka biztos benne, hogy a rekonstrukciós munkákhoz igénybe veszi az állami segítséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában