Szponzorált tartalom

2021.06.14. 20:00

Az élet sorsszerű pillanatai – Gagyi Leventét a felelősségteljes feladatok inspirálják

Gagyi Levente nagyapját anno kuláknak nyilvánították, koholt vádakkal börtönbe zárták, a rehabilitációt számára a rendszerváltás hozta el. Ő maga ezért érzi kötelességének egy szabadabb és jobb Magyarországért dolgozni.

Vas Népe

Fotó: AKOS TOTH

Alig múlt harminc, mégis fontos pozíciókat tölt be Vas megyében. Hogy csinálta?

Mindenekelőtt hangsúlyoznám, hogy soha nem a pozíciók, hanem a felelősségteljes feladatok voltak azok, amelyek inspiráltak. Köszönhető ez talán a családi hátteremnek is. Nagypapámat kuláknak minősítették, agyonverték, kétszer eltörték a bordáját, mert nem lépett be a földműves szövetkezetbe. Magyar királyi repülőtisztként szolgált a háborúban. Hegyfalun volt egy kitérőrepülőtér, itt találkozott a nagymamámmal is, vendéglőjük volt a faluban. Szerelem szövődött közöttük, összeházasodtak, nagy terveik voltak. 1956-ban, bár lett volna lehetősége emigrálni, nagyapám mégis maradt. Később koholt vádak alapján elítélték, igazi koncepciós per volt. A párttitkár becsempészett egy robbantózsinórt a vendéglő kamrájába, majd azzal vádolták nagyapámat, hogy fel akarta robbantani a vasútállomást. Tizenkét évnyi börtönre ítélték, Sopronkőhidán és Szegeden is raboskodott. A vádak annyira igaztalanok voltak, hogy még az akkori államrend is túlzásnak ítélte, így végül öt esztendőt töltött börtönben. Amikor hazatért, külföldre nem mehetett, állást alig kapott. Kezdetben mozigépészként dolgozhatott, majd a cukorgyárban volt átvevő. Csak a rendszerváltás után rehabilitálták. Ekkor kárpótlást is kapott. A családi földbirtokaink onnan vannak. Még tizenöt évet élt, örülök, hogy legalább ennyi ideig megélte a szabadságot. A fentiek miatt úgy érzem, kötelességem egy szabadabb és jobb Magyarországért dolgozni.

Ön miként kötődik a mezőgazdasághoz?

Mosonmagyaróváron szereztem diplomát vidékfejlesztési agrármérnökként. A családi gazdaságban megtapasztaltam, hogy kemény munkával szép eredményeket lehet elérni. Nagyszüleim, szüleim szorgalmának köszönhetően a földek tisztességes anyagi biztonságot nyújtanak a családunknak.

Miért kötött ki mégis a politikánál?

Ahogy már említettem, szerettem volna én is tenni a hazámért. Nem az anyagiak motiválnak. Ha hazamennék gazdálkodni, vélhetően a sokszorosát keresném a mostani fizetésemnek. Ráadásul minden évben a tiszteletdíjam jelentős részét felajánlom rászorulóknak, civil szervezeteknek.

Hogyan kezdődött a politikai pályafutása?

Már az egyetem alatt is érdekelt a közélet. 2013-ban teljesen egyedül felutaztam Budapestre, a Békemenetre. Vannak az életben sorsszerű pillanatok. Szerintem egy ilyen pillanat volt, amikor a rendezvényen teljesen véletlenül megláttam Ágh Pétert, aki akkor a Fidelitas elnökeként dolgozott. Megszólítottam, elmondtam neki, hogy szeretnék Fidelitas-csoportot alapítani Hegyfalun. Elindult a munka a faluban, időközben Péter Észak-Vas megye választókerületi elnöke lett. Ekkor keresett meg, és megkérdezte, mit szólnék ahhoz, ha a munkatársa lennék.

Egyből igent mondott?

Egyből igent mondtam, mert éreztem, hogy megtaláltam az utamat. Azóta is együtt dolgozunk, immáron kilencedik esztendeje. Pétertől rengeteget tanultam, többek között azt, hogy a legfontosabb, hogy jót és maradandót alkossunk. Ha megnézzük Észak-Vas megyét, láthatjuk, hogy soha nem látott mértékben fejlődött a térség. Büszke vagyok arra, hogy 70 falu és 7 város ügyét szolgálhatom.

Időközben a sárvári fejlesztésekért is felel – mint polgármesteri tanácsadó.

Három évvel ezelőtt megnősültem, tavalyelőtt megérkezett az első gyermekünk, Hunor, idén nyárra várjuk a második gyermekünket. Fiatal családként nagy kérdés volt, hol telepedjünk le. Végül a feleségemmel, Ivettel úgy döntöttünk, Sárvárt választjuk. Egyrészt itt éltek a nagyszüleim, másrészt imádjuk a várost. Mivel lassan tizedik éve foglalkozom a fejlesztési ügyekkel, polgármester úr felkért arra, hogy tudásommal és kapcsolatrendszeremmel még inkább segítsem a város fejlődését. Örömmel vállaltam el ezt a megtisztelő feladatot. Közös munkánk révén már több sikerről számolhatok be, legutóbb például sikerült elérni, hogy Magyarország kormánya vállalja át a sárvári fürdő hitelét.

Ön szerint mi a siker titka?

Minden reggel azzal ébredek, hogy ez a nap sem telhet el anélkül, hogy ne tettem volna valamit a térségünkért. Keményen dolgozom, rengeteg emberrel egyeztetek, sokszor fél nap alatt betelik a telefonom híváslistája. Inspirál, ha látom, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. Szerintem az a siker titka, hogy egy pillanatra sem dőlhetünk hátra, mindig meg kell találnunk a következő lépést annak érdekében, hogy tovább fejlődjön a térségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában