étkezés kánikulában

2021.06.27. 07:00

Nem mindegy, mit eszünk a nagy melegben – Mutatunk pár hűsítő finomságot

A nagy melegben az sem mindegy, hogy mit eszünk. Íme néhány ötlet hűsítő fogások készítéséhez.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Mindmegette.hu

Zöldborsókrémleves mentával

Hozzávalók: 60 dkg zsenge zöldborsó, 15 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 6 dl zöldségleves-alaplé, 10 szál menta, 3 evőkanál citromlé, 3 evőkanál tejszín, egy csipet só, Cayenne-bors, 3 evőkanál tejföl.

A zöldborsót kifejtjük, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a kétféle hagymát, majd felöntjük az alaplével és felforraljuk. Közben a megmosott, lerázott menta leveleit lecsipkedjük.

A borsót a forrásban levő alaplébe szórjuk. Hozzáadjuk a citromlét, és néhány levél kivételével beleszórjuk a mentát. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük körülbelül hét percig, majd félrehúzzuk, és szűrőkanállal kiveszünk két evőkanál borsót a díszítéshez. A többit botmixerrel pürésítjük a fazékban és sóval, Cayenne-borssal ízesítjük. Végül a tejszínnel vagy a tejföllel dúsítva felmelegítjük, de már nem forraljuk. A félretett mentalevelekkel és a kiszedett borsóval díszítve tálaljuk.

Mentaszörp citrommal

Hozzávalók: 2 bögre mentalevél, 1,5 kg cukor, 2 liter víz, 2 db citrom, 1 csomag citromsav, 2 bögre citromfűlevél.

A menta- vagy citromfűleveleket jól átmossuk. A felkarikázott citromot, a vizet és a leveleket beletesszük egy edénybe, és lefedve a hűtőbe tesszük egy napra. Másnap beleöntjük a cukrot és a citromsavat, és felforraljuk. Ha kész, az egészet leszűrjük, majd alaposan kimosott üvegekbe öntjük. Ezután meleg takarók közé, száraz dunsztba rakjuk az üvegeket hűlni.

Mentás kefir kovászos uborkával

Hozzávalók: kovászos uborka, mentalevelek, kaukázusi kefir, só, őrölt feketebors.

A hűtőből kivett uborkát beleszeleteljük egy pohárba, teszünk rá összetépett mentaleveleket. Félig felöntjük uborkalével, fűszerezzük, majd kefirt öntünk rá. Visszatesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fogyasztáskor díszítjük egy virágzó mentával.

Hűsítő mentás kefir kovászos uborkával

Gyümölcsös kekszjégkrém

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 dl tej, 3 dl habtejszín, 10 dkg áfonya, 10 dkg eper, 10 dkg fehér csokoládé.

A mascarponét elkeverjük a vaníliás pudingporral, és a tejjel. A habtejszínt keményre verjük és hozzákeverjük a krémhez. A sütőforma aljára kekszet teszünk, rákenjük a krém egy részét, megszórjuk az áfonyával és az eperrel, erre újból rétegezzük a kekszet, a krémet, a gyümölcsöt, majd még egy réteget készítünk. A tetejére krém és gyümölcs kerül, majd minimum 4-5 órára a fagyasztóba tesszük. A fehér csokoládét vízgőz felett, vagy a mikrohullámú sütőben megolvasztjuk és ezzel meglocsoljuk a kekszjégkrémet, amikor felvágjuk.

Kiemelt képen: Jeges finomság, hűsítő nyári desszert a gyümölcsös kekszjégkrém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában