Tippek

2021.06.28. 14:00

Sportolás kánikulában – Szakértőnk szerint csupán néhány alapvető szabályt kell betartani

A jó idő beköszöntével mindenki több időt szeretne a szabadban tölteni, a melengető napsugarak a sportolni vágyókat is előcsalogatják az edzőtermekből. Jó dolog a természetben időt tölteni, arra azonban oda kell figyelni, hogy a kánikula ne legyen negatív hatással a szervezetre. Szakértőnk szerint ehhez csupán néhány alapvető szabályt kell betartani. Fontos, hogy a kánikulában ne törekedjünk a maximumra, ne ilyenkor akarjuk megdönteni saját rekordjainkat.

Polgár Patrícia

20210624 Patyi Alexandra futó, Életmódira, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Patyi Alexandra tavaly júniusban végzett a szombat­helyi ELTE sport- és rek­re­á­ció­szervezés szakán. Au­gusztusban lesz egy éve, hogy a sárvári fürdőben dolgozik sport­animátorként és spinracingoktatóként. Mint mondja, maga is szeret teniszezni, és rendszeresen jár futni. Habár mindkét sportág kimerítő ebben a nagy melegben, odafigyeléssel bátran ajánlja őket.

A már mindenki által jól ismert aranyszabályra, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, az edző is fokozottan felhívja a figyelmet. Javaslata szerint teniszezésre, futásra válasszuk inkább a kora reggeli időpontot vagy a késő délutánt, akár az estét.

Ha mégis több időt töltenénk a napon, akkor mindenképpen javasolt a naptej gyakori újra- és újrakenése. Szabadtéri sportoláshoz használjunk baseballsapkát, illetve fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot – a víz is megteszi, de a legjobb szolgálatot a magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmazó izotóniás italok, sportitalok teszik ilyenkor. A melegben ugyanis intenzívebb az izzadás, sok elektrolitot veszít a szervezet, ám ilyen módon azok könnyen pótolhatók.

Patyi Alexandra szerint kellő körültekintéssel bármely sportág űzhető nyáron is. Fontos a folyadékpótlás!
Fotó: Cseh Gábor

Alexandra kiemeli, hogy a kánikulában nem szabad az extra teljesítményre törekedni. Ne ilyenkor akarjuk rekordjainkat megdönteni. Tartsunk többször kisebb szüneteket edzés közben, fújjuk ki magunkat és hidratáljunk. Sokan azért, hogy elkerüljék a tikkasztó hőséget, előszeretettel keresik fel nyáron a klimatizált edzőtermeket. Azonban a meleg a hűtött helyiségben való tartózkodás ellenére is megviseli a szervezetet, így a termi edzéseken se várjuk el magunktól a maximumot.

Kánikula idején a rutingyakorlatok is nagyobb kimerüléshez vezethetnek, ezért fontos a fokozatosság, és figyelni kell a test jelzéseire. Ha szédülés, hányinger, fejfájás, hidegrázás lép fel, nem szabad folytatni az edzést még alacsony intenzitáson sem.

– Mindemellett kellő körültekintéssel bármely sport­ágat, így a súlyzós és csoportos edzéseket is bátran ajánlom az előbbi szabályok betartá­sával.

Ebben a kánikulában azonban a legjobb a vízben lenni, kitűnő választás az úszás, ugyanis a tevékenységgel egyaránt megdolgoztatjuk a felső- és alsótestet – magyarázza az edző. Emellett hozzáteszi, hogy a futáshoz hasonlóan az úszás is fejleszti az állóképességet.

Nemcsak a testre van jótékony hatással, de a szellemi teljesítményt is fokozza. Az összes izmot megdolgoztatja, az ízületeket pedig kíméli. A sportág fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen sok kalóriát lehet vele elégetni – óránként akár 500-600-at is. Az úszás az egyetlen sport, amely légzésszabályozásra kényszerít, emiatt a légzőrendszer is fejlődik. Nem utolsósorban fontos, hogy akár már a kisbabák és a gyerekek is hozzászokjanak a vízhez. Ilyenkor még könnyebb az edzők és a szülők dolga, hiszen a gyerekek még bátrabbak, kisebb a félelemérzetük, és gyorsabban is tanulnak. Jó hír, hogy az úszás időskorban is ajánlott, a csontritkulásra is jótékony hatással van.

Bármilyen mozgásformát is választunk a nyári hónapokban, a különösen meleg napokon figyelni kell a pulzusszámot, és a mozgások után, különösen reggel ügyelni kell a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitelére. Ezekből a jó minőségű, lassú felszívódásúakat válasszuk. Ezek nemcsak a jó alakot biztosítják, izmaink regenerálásában is fontos szerepet játszanak.

– Fontos a sportolásban a rendszeresség, így az is, hogy nyáron is mozogjunk eleget, hiszen szervezetünk meghálálja a törődést. A sport segít az egészség megőrzésében, fenntartja az erőnlétet, és preventív, azaz betegségmegelőző hatással bír. Melegebb napokon azonban figyeljünk oda a fokozatosságra. Mindig figyeljük testünk jelzéseit – tanácsolja Alexandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában