életmódi

2021.06.27. 07:00

Szakembert kérdeztünk, mire is valók és hogyan kell alkalmazni az illóolajokat

Imre Nikoletta nyolc évvel ezelőtt, várandóssága alatt kezdett el laikusként illóolajokat használni terápiás célokra családjában. Hamar rádöbbent, hogy mennyire széles körűen alkalmazhatók a szerek nemcsak a lélek, de a test ápolására is.

Polgár Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

Nikoletta kismamaként ismerkedett meg azzal a kötettel, ami elindította az útján. Ez nem más, mint Ingeborg Stadelmann A bába válaszol című könyve, amely terhessége alatt nagy segítségére volt. Volt, hogy kizárólag ezeket alkalmazta egy problémára, de a gyógyszeres, orvosi kezelésnek is tökéletes kiegészítői voltak az illóolajak.

Nikoletta minél jobban beleásta magát a témába, annál jobban rájött, hogy még mennyi minden tanulni valója lenne. Ezért képezni kezdte magát, Budapesten egy aromaterápiával foglalkozó intézetben, aminek a továbbképzésein ma is aromaterápiát tanul. Mivel egyre több tapasztalatot gyűjtött, egyre inkább körvonalazódott benne, hogy milyen jó lenne, ha mások is megismerkedhetnének az illóolajok jótékony hatásaival. Mintegy két évvel ezelőtt pedig összeszedte minden bátorságát, és megnyitotta aromaterápiás szerekkel foglalkozó üzletét Szombathelyen. Olyannyira bízik a személyes kapcsolatokban, hogy nincs alkalmazottja. Ha esetleg valami miatt nem ér rá, akkor inkább ki sem nyitja üzletét.

Úgy tapasztalja, egyre több embernél figyelhető meg, hogy előbb fordulnak a természetes megoldásokhoz, csak utóbb a gyógyszerekhez. Az illóolajok a születéstől egészen a végső búcsúig végigkísérhetik életünket. A kismamák, epilepsziások és a kisgyermekek esetében azonban óvatosak kell, hogy legyünk, ugyanis az ő esetükben nem minden olaj alkalmazható. Egy citromfű-teafa keverék azonban jó, ha minden kisgyermekes családnál megtalálható bőrápoló, viszketéscsillapító hatása miatt – ugyanez az olaj tökéletesen működik felnőttkori csalánkiütések esetén.

A szülők jó, ha gondolnak az apróbb sérülésekre: az olasz szalmagyopár, a feketenadálytő és a balzsamos szuhar segítik a vérömlenyek felszívódását. Ha a kicsi nem alszik, a mandarin, az angol levendula, a római kamilla és a majoranna jó szolgálatot tehet. Ezek önállóan vagy keverékként is remekül alkalmazhatók. Az aromaterápiás szerek használatában a légúti megbetegedések miatt az ősztől tavaszig terjedő időszak a fő szezon, azonban Imre Nikoletta vallja: az illóolajak jótékony hatását egész éven át élvezhetjük.

A kullancsok elriasztására alkalmazhatjuk a gerániumból, levendulából, mentából, kakukkfűből és szegfűszegből készült olajokat. A szúnyog- és darázscsípések elkerülésére a szakember a citromcirok és geránium mellett a levendulaolajakat hűsítő, a teafaolajat fertőtlenítő hatásuk miatt ajánlja. Ezeket az olajakat – amennyiben azok bevizsgált, száz százalékban tiszta minőségű olajak – minden probléma nélkül, akár a bőrre is rá lehet kenni, ám vannak olyan készítmények, amelyek csak bázisolajba csepegtetve alkalmazhatók.

A bázisolajak jellemzően növényi olajok. Egyes típusaik szintén remek szolgálatot tehetnek számunkra a nyáron: a napraforgó- és kókuszolajok kiváló hűsítők. Ezeket orvosi levendulával keverve kiváló gyógyítói a napégésnek, hiszen az orvosi levendula égési sérülésekre, napégésre, sebkezelésre és vérzéscsillapításra alkalmazható. Az égett bőr ápolására a damaszkuszi rózsából készült permet is kiváló, de hűsítő hatása miatt a strandon való bőrpermetezésre is kiváló.

– Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ezekben a napsütötte hetekben, hónapokban napközben citrusolajakat ne kenjünk a fedetlen bőrünkre. Ezek ugyanis fényérzékenyítő hatásúak. A felkenésük után hat-nyolc órán át nem érheti közvetlen napsugárzás a bőrt – hívja fel a figyelmet Nikoletta. Nyáron a megfelelő folyadékbevitel hiánya miatt sokaknak könnyedén megfájdulhat a feje. A fejfájás csillapítására nagyon jól alkalmazható a majoranna illóolaj, de a bazsalikom, a levendula és a menta is gyakran megtalálható a fejfájásra javallott keverékekben. Lassan másfél éve, a koronavírus-járvány miatt szintén szezonalitásukat élik a különböző fertőtlenítő elegyek. Ezek mindegyikében megtalálható a szegfűszeg. Az összetevőt csak kis mennyiségben ajánlatos használni, hígítatlanul bőrirritatív hatású.

Megfelelően alkalmazva viszont a legerősebb fertőtlenítőszer: a vírusokat, gombákat és parazitákat is elpusztítja. Mellette még az eukaliptusz és a teafaolaj is jó fertőtlenítők. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben ügyelni kell arra, hogy kizárólag olyan olajat válaszszunk, amin latinul is szerepel a megnevezése. Nagyon fontos ugyanis tisztában lenni azzal, hogy egy-egy növénynek több faja is van, és ha problémánkra a nem megfelelőt alkalmazzuk, könnyen kárt okozhatunk magunknak.

– Csak a levendulából például négy-öt félét ismerünk. Ezek egytől egyig hordozzák a növény alaptulajdonságait. Azonban az angol levendulát az alvássegítésre, a vadlevendulát nyákoldásra, az orvosi levendulát pedig bőrápolásra használjuk – magyarázza Nikoletta.

Kiemelt képünkön: Rendkívül széles az illóolajok tárháza, azonban nemcsak magukban, keverékként és permetként is használhatók. Aki nem szeretné a testére kenni őket, az diffúzorba csepegtetve élvezheti előnyeiket – mondja Imre Nikoletta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában