Szellők dekoráció

2021.07.04. 07:00

A modern stílusú otthon jellemzői a funkcionalitás és a letisztultság

VN-információ Meleg színek, átlátható térrendezés, egyenes vonalak, prémium minőségű anyagok használata jellemzi a modern stílust. Aki ezt választja, annak otthona egyszerre lesz elegáns és kényelmes. Régebbi és új építésű lakásokban, házakban egyaránt jól mutat, megvalósítása előtt azonban érdemes részletekbe menően mindent átgondolni, megtervezni – a modern stílus ugyanis szereti, ha mindennek megvan a helye.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül a modern az egyik legkedveltebb lakberendezési stílus manapság: része a minimál, de annál sokkal többet „megenged” a szín- és anyaghasználatban, megtűri a dekorációs elemeket, és helyet ad az íves formáknak is egy-egy bútor vagy kiegészítő formájában. A kortárssal szemben pedig az egyik legnagyobb előnye, hogy míg az nagy terekben és nagy belmagasságú helyiségekben gondolkodik nagy méretű designer bútorokkal, addig a modern lakberendezés a letisztult, praktikusabb lakóterek kialakítására törekszik. A modern stílus a 20. század elejének művészeti irányzatában gyökerezik. Ez a fajta belsőépítészet szívesen használja és vegyíti a különböző természetes anyagokat: a fát, a bőrt, a követ, a gyapjút és az üveget. A rozsdamentes acél is gyakran megjelenik bútorok részeként, csapok, fogantyúk, lámpák és korlátok formájában. Ez a stílus akkor tudott kibontakozni igazán, amikor elterjedtek az ipari anyagok, a design mellett pedig egyre inkább fontossá vált a funkcionalitás. A modern enteriőrben kevés a bútor, és a polcok nincsenek tele felesleges csecsebecsékkel. Hagyja, hogy a tágas térben érvényesülhessenek az egyszerű, letisztult formák.

Előnyben a pasztell­színek

Másik kulcsfontosságú ele­me a bőséges természetes, illetve mesterséges fény. A világos falak és a fényes, fényvisszaverő felületek révén nagyobbnak, világosabbnak tűnik a tér. Ezért ajánlatos egyszerű stílusú, fényáteresztő, például organzafüggönyt választani. Lehetőleg legyen földig érő, mert az egyszerre láttatja az ablakokat hosszabbnak, a helyiséget pedig otthonosabbnak. Míg a kortárs enteriőrben a szürke ötven árnyalata kap helyet, addig a modern stílust elsődlegesen a semleges és a természet inspirálta színek jellemzik: a fehér, a krém, a bézs, a barna és a zöldeskék különböző árnyalatai. A foltokban meg­jelenő élénkebb tónusok vagy egy kis fekete belecsempészése az enteriőrbe megtöri a letisztult hatást, de csak azért, hogy ezáltal még inkább hangsúlyozza azt.

Rózsák, szirmok, pillangók

A modern díszítőelemeken – legyen az kép, díszpárna vagy dobozka – gyakran visszatérő minta a rózsa, a növények szirmai, a pillangók és a szitakötők. Szívesen használja a geometrikus formákat is, ez megjelenhet a lámpákban, asztalokban, vázákban. Mivel azonban ez a lakberendezési stílus a funkcionalitást helyezi előtérbe, legtöbbször a kiegészítők is többfunkciósak, nem pusztán esztétikumként szolgálnak. A bútorok közül előnyben részesíti az elemes, könnyen mozgatható és variálható fajtákat, szívesen alkalmazza az okos megoldásokat.

Száműzi a rendetlen­séget

A szellős dekoráció és a zsúfolásmentes lakásbelső elegan­ciát és precizitást sugall, de ehhez a terek részletes megtervezésére van szükség. Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye; amit lehet, rejtsünk fiókokba, kosarakba, zárt ajtók mögé. Az apró kiegészítők helyett az ilyen enteriőrökben maguk a felületek – fal, munkapult, szekrényajtók, padló – a hangsúlyosak, ezért célszerű minőségi darabokat választani.

Aki jól szervezett, prak­tikus, kényelmes és egyben mutatós otthonra vágyik, bátran válassza a modern stílust. Időtálló, és éppúgy illik egy társasházi lakásba, mint egy most tervezett, új építésű családi házba. Ha kellő élettel töltjük meg, akkor az a kis ridegség is megszűnik, ami miatt többen tartanak, idegenkednek tőle.

Kiemelt képünkön: A modern enteriőrben kevés a berendezési tárgy, így a tágas térben érvényesülhetnek az egyszerű, le­tisztult formák

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában