orrlégzéssel a boldogságért

2021.07.25. 07:00

Hogyan befolyásolja a helyes légzés egészségünket? A szakember elmondja

Paksi András életmód-tanácsadó tartott interaktív előadást a helyes légzésről a Kámoni Arborétumban a Bridget Hölgyprogramok sorában, amelyek az egészségünket vagy jó közérzetünket szolgáló módszerekkel és technikákkal ismertetnek meg.

Merklin Tímea

20210716 Paksai András, Légzés gyakorlás, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Paksi András a holland „jégember”, Wim Hof módszerét tanítja, aki jól bírja a mínuszokat, a jeges vizet, tudja, hogyan kell bánni a hideggel, képes irányítani az immunreakciókat, a stresszhormonokat. A helyes légzéssel mindenekelőtt elcsendesíthető az elme. Egy kutatás szerint naponta átlagosan hetvenezer gondolatunk van, ezek 85 százaléka ismétlődő és haszontalan. Egy adatbank-memóriabank van a fejünkben a múltból gyűjtött információkból, és ha szenvedni akarunk, előveszünk ilyen Mézga Gézánéra valló gondolatokat, hogy „ha én a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül…”.

Paksi András arról beszélt, hogy a gondolatokra figyelés tudatosságot, növekvő kontrollt jelent, javul a koncentráció, és nem azon pörgünk, mi történt húsz évvel ezelőtt. A lassú, nyugodt orrlégzéssel elérhető a relaxált állapot, a boldogság érzése. Az előadó korábban a céges világban dolgozott, amint mondta, a vállalatoknál azt hiszik, hogy a teljesítményhez pörögni kell, pedig éppen ellenkezőleg: a jó teljesítményhez nyugalom szükséges.

A gyerekek relaxációjához jó gyakorlat a zümmögés, akár pedagógusként, akár szülőként lehet kezdeményezni a játékot: egy kicsit zümmögni velük. (Azt is megfigyelték, hogy a figyelemzavaros, hiper­aktív gyerekek mind szájon át lélegeznek. Ha megtanítjuk őket az orrlégzésre, helyrerázódnak, és rendeződik a fogazatuk is.) A közönséggel gyakoroltatott légzőgyakorlatok között Paksi András úgy fogalmazott: amikor olvasunk, a betűkre szükségünk van, ugyanígy az életet is csak tapasztalatokon keresztül tudjuk megélni. Ki kell lépni a fejünkből – a fejünkben zajló sok-sok gondolat közül – ahhoz, hogy megéljük a lehetőségeinket. Ehhez jól kell venni a levegőt.

A stresszes légzés gyors, nehéz, hangos, és szájon át történik. Az orrlégzés lassúbb, könnyű, nem látható és hallható, nem a mellkas felső részébe megy, hanem a hasba, a rekeszizom dolgozik. Tágítja az ereket, helyre lehet tenni vele a magas vérnyomást. A rendezetlen fogak, a görbe orr a rossz légzés következménye, amint a hátra húzódó áll is, ilyenkor nem nagyon szabadok a légutak. Az előadó megosztott egy pandémiás időszakra nézve különösen fontos információt is: az orrlégzés nitrogén-monoxidot termel, amely a tüdő aljáig hat, és fertőtleníti a rendszert. Ha valaki fut, olyan tempót kell felvennie, amikor még az orron át lehet lélegezni; hat hét után javul a teljesítmény.

Jó pihenési forma csukott szájjal, orrlégzéssel sétálni. Hőségben különösen érdemes lelassítani magunkat, 35 Celsius-fok fölött semmiképpen ne kapkodjunk, ne tegyünk felesleges mozdulatokat. Az orrlégzés mellett ajánlott a hideg zuhany és a jeges fürdő. A hideg víz védi az ízületeket, csökkenti a gyulladásokat. A légzésmintáink, légzéshatékonyságunk megfigyelése, a helyes légzéstechnika elsajátítása elvezet oda, hogy megértjük, miként működik a testünk, és milyen kevésen múlik a jobb életminőség.

Kiemelt képen: Paksi András: a helyes légzéssel elcsendesíthető az elme

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában