életmódi

2021.07.18. 07:00

Minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb!

Földünk változó klímája kapcsán évek óta terítéken van, hogy milyen módon lehetne csökkenteni az élelmiszerek szállításával, termesztésével kapcsolatosan az emberiség ökológiai lábnyomát. Egy kutatás szerint alaposan át kellene gondolni a témában alkotott korábbi vélekedéseket.

Polgár Patrícia

Fotó: Ohr Tibor

Tamas Lestar, a Winchester Egyetem kutatója szerint a fenntarthatóbb élelmezési rendszerekkel kapcsolatban a szakemberek állítják: minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb. Úgy vélik, hogy a helyben megtermelt élelmiszerek fogyasztásával tehetjük a legtöbbet környezetünk megóvásáért, hiszen nem kell azokat hosszú távon szállítani, ami által kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

A szerző azonban más szempontokra is rámutat: nem lehet minden helyi eredetű terméket fenntarthatóbbnak tekinteni, mint a távoli helyekről behozott élelmiszereket. Ugyanis, mielőtt a tányérunkra kerülne, az étel általában több hónapos előkészítésen, tároláson és forgalmazáson megy keresztül.

Mint arról Lestar beszámol, valójában a közlekedési kibocsátás a legtöbb élelmiszer esetében viszonylag kicsi, csak az összes kibocsátás körülbelül 10 százalékát teszi ki. Szigorú kivételt képez a légi szállítmányozás. Emellett a feldolgozás, a tárolás és az adott ország körülményei, éghajlata és talajminősége is meghatározók.

Tamas Lestar egy, a Science-ben megjelent tanulmányra is hivatkozik, miszerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának két legnagyobb okozója a földhasználat változásai és a gazdálkodási folyamatok. Ez utóbbi magában foglalja a kérődző állatok metán-kibocsátását, illetve a szerves vagy szintetikus műtrágyák és a gépek kibocsátását is. A két tényező együttesen alkotja a legtöbb élelmiszer lábnyomának több mint 80 százalékát, ami megdöbbentő mennyiség a szállításból származó 10 százalékhoz képest.

Az egyik fő kihívás manapság a húskészítmények iránti kereslet növekedése. A húscikkek előállítása szinte kivétel nélkül rendkívül magas ökológiai lábnyomot hagy maga után. Azonban az azonos élelmiszerek kibocsátási arányainak összehasonlítását gyakran eseti alapon kell elvégezni. Az Egyesült Királyság nem állíthatja, hogy paradicsoma fenntarthatóbb, mint a Spanyolországban termelt paradicsom, vagy fordítva.

Ha az Egyesült Királyságban fűtött üvegházakban, Spanyolországban pedig fűtetlen üvegházakban termesztik, akkor az utóbbiak külföldre szállítva valószínűleg jóval kevesebb környezeti kárt okoznak. Ha azonban spanyolországi üvegházakban, illetve az Egyesült Királyság nyílt terepén termelik, akkor a brit termék lehet az optimális választás, figyelembe véve néhány egyéb tényezőt, például a műtrágyázást és az energiafelhasználást.

Kiemelt képen: A helyben megtermelt zöldség vásárlásával nem hibázhatunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában