Frissen Vasból

2021.07.18. 07:00

Nyaralás: mi legyen az úti patikában?

Akár hazai, akár külföldi tájakra készülünk, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat. Dr. Gombay Csongor főorvos kérdésünkre elmondta, fontos, hogy felkészüljünk és megelőzzük a megbetegedéseket és a sérüléseket.

VN

Mielőtt elkezdenénk bepakolni a csomagjainkat, érdemes a háziorvosunk vagy gyógyszerész segítségét kérni abban, hogy mit érdemes bepakolni a poggyászunkba csomagolt mini patikába. Ők az úti célnak megfelelően tudnak gyógyszereket ajánlani. Gombay főorvos szerint fontos, hogy megóvjuk magunkat a napsütés túlzott hatásától, a túlhevüléstől és a leégéstől. Érdemes betartani azt a szabályt, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napsütést. Az ultraibolya sugárzás káros hatásai ellen készüljünk megfelelő faktorszámú fényvédő krémmel. Ha már megtörtént a baj és leégtünk, a piros, gyulladt bőrt Pantenol spray-vel kezeljük.

Az élősködő szúnyogok, kullancsok, ellen riasztó hatású krémekkel, spray-kkel védekezhetünk. Készüljünk fel arra is, ha kullancsokat kell eltávolítani. A főorvos tapasztalatai alapján a legjobb egy minőségi szemöldökcsipesz, amely nem hegyes.

A méh- és darázscsípés okozta gyulladás és fájdalom hatásosan mérsékelhető hűtéssel. Megteszi egy hűtőszekrényből kivett vizes palack is. A kisebb balesetekből származó hámsérülésekre készüljünk kötszerekkel, gyorstapaszokkal. Fertőtlenítésre használjuk a Betadin oldatot és krémet.

A gyomorrontást, hányást, hasmenést megelőzhetjük a jó minőségű élelmiszerek fogyasztásával és a higiénés szabályok betartásával. Ha már kialakult a probléma, a széntabletta, illetve a különböző probiotikus készítmények lehetnek a segítségünkre. Ajakherpesz ellen megfelelő kenőcsök vásárolhatók. Erős, nem múló hányás esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. A meghűléssel járó lázas állapotra paracetamol és metamizol tartalmú gyógyszerek a megfelelők (Rubophen, Algopirin). Magas láz ellen pedig az egész test hűtésével, hűtőfürdővel védekezhetünk. Torokfájdalomra fertőtlenítő hatású cukorkák, szopogató tabletták alkalmasak – javasolta az orvos.

A krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk, és – ha megtehetjük – a nyaralás alatt tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen azokat. Gyógyszereinket óvjuk a napsugárzástól és a hőtől.

Kiemelt képen: Gyógyszerész tanácsát is kérhetjük utazás előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában