Fogyasszunk kevesebb sót!

2021.07.11. 07:00

Sóbevitelünk jelentős része a nassolnivalókból származik

Májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új ajánlást adott ki az ajánlott sóbevitelt illetően. A napjainkra népbetegséggé vált elhízás, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása visszavezethető a túlzott sófogyasztásra – ezért volt szükség az új előírásra.

Polgár Patrícia

A WHO napi öt grammnál – ez nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felelhet meg – kevesebb sófogyasztást javasol. A szervezet 64 élelmiszer- és italkategóriában sótartalomra vonatkozó referenciaértékeket határozott meg – számol be a Magyar Dietetikusok Országos szövetsége közösségi oldalán.

Mint írják, sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből – nassolnivalókból, kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, tejtermékekből, sajtokból – származik. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 mg nátriumot tartalmazhatnak 100 grammonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 mg-ot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 mg-ot.

A nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig egy olyan ásványi anyag, amely szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást és ezáltal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is – írják. Az éves ajánlott sóbevitelt 2000 grammban határozták meg. A magyar nők ennek több mint kétszeresét, a férfiak több mint háromszorosát fogyasztják el évente.

Kiemelt képünkön: Figyeljünk oda főzésnél is, mennyire sózzuk meg a készülő ételt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában