házi strand

2021.07.11. 07:00

Udvari pancsolás a hőségben – Fontos a csúszásmentes burkolat és az árnyékolás kialakítása

Süllyesztett vagy földfelszíni, fémvázas vagy puha falú – számos típusú és méretű medencét kínálnak a különböző nagyáruházak és szakboltok. Mielőtt azonban felállítjuk, felfújjuk, kiássuk a helyét, érdemes néhány dolgot végiggondolni, megtervezni.

VN

2020928 Szada Kis Judit Judy énekesnő otthonában képen: lakás, családi ház, kert, medence fotó: Knap Zoltán (BORS)

Fotó: Shutterstock

Nincs is jobb egy forró napon, mint munka után felfrissülni a saját medencénkben. Kaphatók egészen kicsi pancsolók, ezek kert és hely híján a teraszon is elférnek, a gyermekes családoknak érdemes kipróbálniuk, nem mellesleg pedig hűsítő lábfürdőt a felnőttek is vehetnek belőle. Akár a balkonon, akár nagy telken alakítunk ki otthoni strandot, az árnyékolásról ajánlatos gondoskodni. A csúszásmentes burkolat is elengedhetetlen a biztonságos fürdőzéshez, ez a többi közt lehet kerámia, speciális faburkolat vagy WPC-padló. Egyébként a déli tájolás a legpraktikusabb, mert így éri a legtöbb napsütés a vízfelületet és a medence környékét. Nagyobb fák, bokrok mellé sem szerencsés medencét tervezni, mert egyrészt a lehulló falevelek, termések, virágszirmok nehezíthetik a tisztán tartását, másrészt a nagyobb gyökerek idővel károkat okozhatnak.

A felfújható peremű vagy fémvázas medencék előnye, hogy gyorsan felállíthatók és az épített társaikhoz képest jóval kevesebbe kerülnek. Az anyaguk erős, a bennük lévő fóliák is strapabírók, de szükség esetén javíthatók is. Praktikusak, hiszen amilyen gyorsan összeszerelhetők, a téli szezonra olyan gyorsan szét is szedhetők. Hátrányuk, hogy nem süllyeszthetők és az oldalfaluk mozoghat. Az épített medence kertünk dísze lehet, formájának, méretének csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt. Előnye továbbá, hogy sekélyebb és mélyebb rész egyaránt kialakítható benne.

A fürdőzés tiszta vízben a legélvezetesebb. A felszínéről hálóval, a leülepedett koszt pedig víz alatti porszívóval szedhetjük össze. A fertőtlenítéshez szükséges vegyszert kézzel, a szivattyú működtetése közben adagoljuk a vízhez, így jobban elkeveredik. Ha ilyenünk nincs, a medencében való körbe-körbe járással vagy kevergetéssel is elősegíthetjük a folyamatot. Meleg, esős időben gyorsabban zöldülni kezd a víz, az algák ellen az erre alkalmas készítmények mellett az egyszerű konyhasót is célszerű kipróbálni. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja. Rendszeres vegyszerezéssel és a pH-szint beállításával elkerülhetjük a vízkő lerakódását, ami nemcsak csúnya látványt nyújt, de a vízforgató berendezéseket is károsíthatja.

Ha több napig távol vagyunk otthonunktól, érdemes kipróbálni a sokkolás technikáját, amely lényegében a vegyszer durva túladagolása: a szokásos napi mennyiség háromszorosát tegyük a vízbe, majd kapcsoljuk be a vízforgatót és fedjük le a medencét. Így akár három-öt napig is tiszta marad a medence, használat előtt azonban érdemes ellenőrizni a pH-szintjét.

Viszonylag olcsón beszerezhető a szolár takaró, amelynek anyaga a csomagoláshoz használt buborékfóliára hasonlít leginkább, de annál jóval vastagabb és ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. Előnye, hogy csökkenti a párolgást, emeli a medencevíz hőmérsékletét, és kisebb medencéknél kézzel is összehajtogatható. A biztonsági medencetakaró különösen kisgyermekes családoknak ajánlott, de jó szolgálatot tesznek háziállatok mellett is. Anyaguk a legerősebb kamionponyvából készül, akár 50 kilogrammnyi terhelést is elbírnak. Ezt a fajta takarót rögzíteni kell a medence rövidebb széleihez, de a hozzá tervezett tekerőnek köszönhetően könnyen mozgatható.

A medence közelébe rakjunk napernyőt, asztalt, székeket, nyugágyat, esetleg néhány mediterrán növényt, és máris úgy érezzük: a vízparton vagyunk.

Kiemelt képen: A déli tájolás a legpraktikusabb, mert így éri a legtöbb napsütés a vízfelületet és a medence környékét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában