Előnyök

2021.08.28. 07:00

A mobilházé a jövő?

Amerikában már egész lakótelepeket építenek fel konténerházakból, hazánkban még kevésbé elfogadott ez a módszer. Bár megfelelő kialakítással hosszabb távú tartózkodásra is alkalmasak, itthon többnyire nyaralók és hétvégi házak formájában tűnnek csak fel.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A mobilház legnagyobb előnye, hogy az előre gyártott elemeknek köszönhetően telepítése gyors és egyszerű, a talajhoz sem szükséges véglegesen rögzíteni. Fontos azonban, hogy a terület nagy gépekkel megközelíthető legyen és előzőleg felmérjük és kiigazítsuk, rendezzük a terepet. Ahhoz, hogy lakható legyen, szükség van a közművek bekötésére is.

A konténerház alapját, nevéből adódóan szállítmányozási vagy irodakonténerek adják. Váza tulajdonképpen vas, amire szendvicsszerkezet kerül, de a design kedvéért gyakran burkolják kívül belül fával, vagy fahatású anyaggal. Fontos tudni azonban, hogy a mobilház padlózata nem stabil, általában OSB lapból vagy préselt furnérlemezből készül, amire PVC-t vagy laminált parkettát fektetnek. A padló járólapozása nem javasolt, mert mozoghat és repedhet, és emiatt a falak festése is nehézkes.

Szükség esetén négy évszakossá is alakítható a mobilház. Ízlésünk szerint berendezhető, szigetelhető. és a felfűtésére is többféle megoldás közül választhatunk. Ez lehet például infrafűtés, hősugárzó, olajradiátor, fűtő-hűtő légkondicionáló vagy fatüzelésű, szabadon álló öntöttvas kályha.

Mára a korábban átlagosnak számított 12-35 négyzetméteres mobilház mellett akár már 57 m2-en is tervezhetik a tulajdonosok az életüket az akár még terasszal is ellátott (mobil)otthonukban.

Mielőtt megvásárolnánk a mobilház telepítésére a telket, az adott önkormányzatnál célszerű tájékozódni a szabályokról. A mobilházak esetében ugyanis nincs konkrét jogszabályi meghatározás arra, hogy ingatlannak vagy ingóságnak számítanak-e. Annyi bizonyos, ha állandóan lakni szeretnénk benne, szükségünk lesz építési, illetve használatbavételi engedélyre.

Egyértelmű hátránya, hogy a hitelbiztosítéki értéke gyakorlatilag nulla, és a tapasztalatok szerint biztosítás is nehezen köthető rá. A folyamatosan emelkedő ingatlan- árak miatt azonban itthon is egyre többen választják ezt a megoldást hétvégi, illetve kerti háznak. A mobilház jó választás tóparti nyaralóként, mert könnyű mozgathatósága miatt nincs veszélyben az árvíztől. Külföldön népszerű azért is, mert költöztethető. Ha megunjuk az adott vidéket, magukkal vihetjük a házunkat – akárcsak a csigák.

Kiemelt képünkön: Váza vas, amire szendvicsszerkezet kerül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában