házi praktikák

2021.08.07. 07:00

Levendulával a pókok ellen

A nyári időszakban többet van nyitva az ajtó, az ablak, több pók bemerészkedik a lakásba. Egyeseket ez egyáltalán nem zavar, mások irtóznak a nyolclábú hívatlan vendégektől, akkor is, ha azok hasznosak.

Tóth B. Zsuzsa

A levendula a gasztronómiában is virágkorát éli Fotó: ÉM/KI

Fotó: ÉM/KI

Legjobb megelőzni az érkezésüket, egyes illatoktól ugyanis irtóznak. Kerülik az erős aromájú növényeket, praktikus olyat beszerezni, amellett vannak természetes rovarriasztó anyagokat termelő szobanövények is. A borsmenta illata és olaja hatásos, akár növényként, akár illóolajként is használhatjuk. Ha egy egész cseréppel tartunk belőle otthon, akkor az immunrendszerünket is támogathatjuk vele. Hatékony a megfázás kezelésére és a gyomorfájdalmakra.

A citrusféléket sem kedvelik a pókok, a citromfa jó választás lehet. De a citromhéj, narancshéj is segít távol tartani az ízeltlábúakat, amint a citromfű szintén hatékony. A dohányt sem szeretik a pókok, a díszdohány nevű dísznövény segíthet a távol tartásukban. A levendula illóolajként és szárított formában is alkalmazható, és az eukaliptuszt sem kedvelik a pókok. A krizantémban levő piretrin nevű természetes kártevőűző anyag sok rovarirtó hozzávalója. A növényt messzire elkerülik a pókok.

Kiemelt képen: A levendulát a pillangók szeretik, de a pókok messzire elkerülik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában