felmérés

2021.08.28. 07:00

Mozgással a depresszió ellen – A járvány, a sportolási szokások és a mentális állapot kapcsolatát vizsgálták

Azok az emberek, akik kihívásként tekintettek a világjárvány miatti lezárásokra, és fokozták fizikai aktivitásukat, mentálisan jobb állapotban voltak a járvány lecsengésekor, mint azok, akik fenyegetettségként élték meg ezt az időszakot, és csökkentették a mozgásra fordított időt – számol be a Semmelweis Egyetem kutatóinak felméréséről az MTI.

Polgár Patrícia

Az egyetem magatartástudományi intézetének kutatói a koronavírus harmadik hullámának végén országos online felmérésükben arra keresték a választ, hogy a pandémia miatt bevezetett korlátozások miként változtatták meg az emberek fizikai aktivitását, és ez hogyan hatott lelki állapotukra – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. A felmérés április 15-e és június 15-e között zajlott. Az online felmérésben 1334, tizennyolc évnél idősebb ember vett részt.

Válaszaikból kiderült, hogy azok, akik egyfajta kihívásként élték meg a járvány miatti lezárásokat, többet kezdtek mozogni, aktívabbak lettek, és így jobb lelkiállapotban voltak a járvány lecsengésekor, mint azok, akik a korlátozásokat fenyegetésként, fenyegetettségként élték meg, ezáltal fizikai aktivitásuk csökkent.

A közlemény szerint a fizikai aktivitásukat növelőkhöz hasonlóan kedvező pszichés állapottal rendelkeztek azok is, akik alkalmazkodva a korlátozások adta lehetőségekhez, testmozgási szokásaikon csak részben változtattak: gyakoriságát nem, legfeljebb helyszínét változtatták meg. A felmérés szerint a járvány kezdete óta a megkérdezettek 30 százalékának nem változott, míg 37 százalékának csökkent a fizikai aktivitása, 31 százalékuk pedig többet mozgott, mint a korlátozások előtt.

Azok, akik a járványt megelőző időszakhoz képest kevesebbet mozogtak, jelentősen nagyobb arányban számoltak be testsúlynövekedésről. Azok közül, akik többet sportoltak, 43 százaléknak stagnált, 31 százaléknak pedig csökkent a testsúlya. A résztvevők értékelték saját egészségi állapotukat is: az aktívabb életmódra áttérők, valamint azok, akik megtartották a járvány előtti szokásaikat, kedvezőbben értékelték egészségi állapotukat, mint a passzívabb életformára áttérők. A vizsgálat rámutatott, hogy a megkérdezettek mennyire élték meg streszszesnek a mindennapjaikat. A válaszok alapján azok, akik nem változtattak a mozgásuk mennyiségén, kevésbé éreztek így, mint azok, akiknek sporttevékenysége csökkent a járvány hatására.

Érdekesség, hogy a többet mozgók jelentős része arról számolt be, hogy a nagyobb mértékű stressz késztette őket a mozgásra. A résztvevők 49 százalékánál pedig az enyhe depresszió tünetei is megjelentek. Ezzel szemben azoknál, akik a korlátozások ellenére nem változtattak testmozgási szokásaikon, a depresszió tünetei kevésbé jelentek meg: 64,5 százalékuk nem érintett depresszióval – áll a közleményben.

Kiemelt képen: Aki kihívásként élte meg a karanténhelyzetet, a fizikai aktivitásról se mondott le

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában