életmódi

2021.08.07. 07:00

Fogyasszunk naponta zöldséget, gyümölcsöt immunrendszerünk erősítéséért

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) állítja: napi legalább 400 gramm – vagy akár még ennél is több – zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott. Ennek pedig néhány előnyét is felsorolják.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

Az MDOSZ közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkenti a tüdő-, a vastagbél-, az emlő-, a méhnyak-, a nyelőcső-, a szájüregi-, a gyomor-, a hólyag-, a hasnyálmirigy- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Emellett megakadályozzák az elhízás kialakulását is. Egészségesebb lesz általa a bélrendszer. A gyümölcsben, zöldségben és más magas rosttartalmú élelmiszerben gazdag, növényi alapú étrend hatására nő a bélbaktériumok sokfélesége, ritkul a puffadás, a székrekedés és a hasmenés előfordulása.

Annál, aki elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, csökken a cukorbetegség kockázata. Egy felmérés szerint minden 0,2 adag/nap zöldségbevitel 13 százalékkal mérsékelte a diabétesz kockázatát – írják.

Fogyasztásukkal a szervezet immunitása erősebb lesz. A megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitel csökkentheti egyes fertőző betegségek súlyosságát. Bár nem védenek a vírusok ellen, de a gyógyulási esélyek jobbak a kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztókhoz képest.

Kiemelt képen: A napi ajánlott mennyiség 400 gramm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában